FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nije uspio zadržati dobitke zabilježene nakon Greenspana

LONDON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara nije uspio učetvrtak na deviznim tržištima zadržati dobitke ostvarene jučer poizjavama predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspanapred senatskim odborom za bankarstvo da su kamatne stope priličnoniske.
LONDON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara nije uspio u četvrtak na deviznim tržištima zadržati dobitke ostvarene jučer po izjavama predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pred senatskim odborom za bankarstvo da su kamatne stope prilično niske.

Greenspan u srijedu u svojem govoru nije ničime iznenadio tržišta, ponovivši da je američko gospodarstvo zdravo, te da su kamatne stope niske u realnom izrazu unatoč nedavnom njihovom podizanju. Tržište je odmah reagiralo kupovinama dolara, u očekivanju daljnjeg rasta kamatnih stopa, pa je tečaj zelene valute dosegnuo 1,2960 dolara za euro i 105,75 jena.

Međutim, neki tržišni analitičari vjeruju da Greenspan nije naznačio hoće li Fed u kratkom ili u dugom roku ubrzati zaoštravanje monetarne politike. "I dalje smatramo da će Fed do kraja lipnja podići ključnu kamatnu stopu na 3,25 posto, i to u tri navrata za četvrtinu postotnog boda", stoji u priopćenju analitičara Standard Chartereda.

Tečaj dolara stoga je oslabio do podneva 0,4 posto prema euru, na 1,3056 dolara za euro. Za toliko je potonuo i prema švicarskom franku, pa stoji 1,1845 franaka. U odnosu na britansku funtu spustio se 0,14 posto, pa funta košta 1,8896 dolara.

U odnosu na prošli tjedan kada je dosegnuo najvišu razinu u proteklih tri mjeseca od 1,2730 dolara, tečaj američke valute spustio se 2,5 posto prema euru.

Tržišni sudionici čekaju i na nove podatke o broju novih nezaposlenih u SAD-u u proteklome tjednu te inflacije u siječnju, kako bi dobili nove signale o stanju američkog gospodarstva i inflaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙