FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kamionski spor Ljubljana-Zagreb - djetinjasto ponašanje "ponosnih država"

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Nedavni "kamionski spor" Ljubljane iZagreba s mjerama i protumjerama za prijevoznike s jedne i drugestrane pokazuje "djetinjasto ponašanje dviju ponosnih država",komentar je koji iznosi češki internet-magazin "Tol" (www.tol.cz)specijaliziran za države srednje, istočne i jugoistočne Europe.
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Nedavni "kamionski spor" Ljubljane i Zagreba s mjerama i protumjerama za prijevoznike s jedne i druge strane pokazuje "djetinjasto ponašanje dviju ponosnih država", komentar je koji iznosi češki internet-magazin "Tol" (www.tol.cz) specijaliziran za države srednje, istočne i jugoistočne Europe.

"Kamionski spor pokazuje da se Slovenija i Hrvatska ponašaju kao dvije mlade i djetinjaste ponosite države. Slovenski premijer Janez Janša možda je bio u pravu kad je rekao da stvar nije dramatična. U usporedbi sa događajima tijekom raspada jugoslavenske federacije u 90-im godinama u kojoj su bili i Slovenija i Hrvatska ili neriješenim graničnim pitanjima dviju država ovaj se spor čini prilično nevažnim. No, on je indikator slabog ozračja u važnom pitanju odnosa u jugoistočnoj Europi", komentirea "Tol".

"Europska komisija", dodaje se u prilogu, "potvrdila je, striktno govoreći tvrdnju Ljubljane o europskoj carinskoj direktivi, no slovenska vlada jako dobro zna da Hrvatska ima niz bilateralnih transportnih sporazuma s državama Europske unije i da bi stvar tako mogla funkcionirati i sa Slovenijom. Europska komisija pozvala je dvije vlade na razgovore. Slovenci i Hrvati se dobro poznaju i znali su kakve će biti međusobne reakcije prigodom uvođenja mjera. Prvi instinkt u reakcijama Zagreba često je - pokaži zube, a onda možda pregovaraj, dok Ljubljana osjeća malo potrebe za razgovorima sa Zagrebom. Osobito u pitanjima gdje može upotrijebiti svoju prednost članstva u EU-u ili gdje može pokazati manje naprednom susjedu tko je bolji. Zauzvrat, i Ljubljana često dobiva lekcije iz lijepog ponašanja, ali iz Bruxellesa. Ipak, mnogi slovenski političari ne mogu a da ne pokažu Hrvatima tko je u Europskoj uniji, a tko nije", zaključuje "Tol" u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙