FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija mora reagirati na mogućnost uspostave talijanskog ekološkog pojasa na Jadranu

LJUBLJANA, 17. veljače 2005. (Hina) - Slovenska vlada trebala bi bitispremna za slučaj da Italija uspostavi zaštićeni ekološki pojas naJadranu izvan svojih teritorijalnih voda, upozoravaju "Primorskenovice" u vezi sa zakonskim prijedlogom uspostave talijanske ekološkezone na moru.
LJUBLJANA, 17. veljače 2005. (Hina) - Slovenska vlada trebala bi biti spremna za slučaj da Italija uspostavi zaštićeni ekološki pojas na Jadranu izvan svojih teritorijalnih voda, upozoravaju "Primorske novice" u vezi sa zakonskim prijedlogom uspostave talijanske ekološke zone na moru.

Kako navodi dnevni list "Primorske novice" iz Kopra, slovensko ministarstvo vanjskih poslova na pitanje o potezu koji će napraviti u vezi sa talijanskim zakonom o ekološkom pojasu, ako se on primijeni i na Jadransko more, dalo je izjavu u kojoj navodi da je riječ o zakonskom nacrtu koji će se tijekom procedure mijenjati, no da je takvo stajalište upitno.

"Italija se na proglašenje ekološkog pojasa priprema već duže vremena i ako to učini Jadransko more moglo bi ostati bez međunarodnih voda, a Slovenija bi bila zarobljena između dva ekološka pojasa", navodi list u komentaru od četvrtka.

Takvo stajalište neizravno potvrđuje i zastupnik oporbenih liberalnih demokrata (LDS), stručnjak za pomorsko pravo i ministar prometa u ranijoj slovenskoj vladi Marko Pavliha. "Naše ministarstvo vanjskih poslova odmah se mora probuditi iz drijemeža i otpočeti dijalog (s Italijom), a ne čekati pet do 12, da Italija proglasi ekološku zonu i počne je primjenjivati", rekao je za list Pavliha, ilustrirajući potrebu hitne reakcije na talijanske nakane i ovako: "Kad bismo otkrili da neka država ima spreman dokument koji sugerira da će napasti Sloveniju, da li bi trebalo čekati na napad ili odmah reagirati?".

List navodi i da prema slovenskim informacijama Italija za sada namjerava proglasiti ekološku zonu samo u Tirenskom moru, ali dodaje: "Ako je tako, to bi trebala i jasno reći".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙