FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 20. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

LISABON

Portugalci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje pobjeda oporbenih socijalista. Oko 8,75 milijuna portugalskih stanovnika ima pravo glasa na izborima u nedjelju. Oni se održavaju godinu dana prije predviđenog roka nakon što je socijalistički predsjednik Jorge Sampaio raspustio vladu desnog centra na čelu sa Pedrom Santanom Lopesom u prosincu prošle godine. Potpora Lopesovoj socijaldemokratskoj stranci (koja u Potrugalu predstavlja desnu opciju) je s nekadašnjih 45 posto pala na 30 posto i poraz se čini izvjesnim. Oporbeni socijalisti (PS) Josea Socratesa (47) će prema ispitivanjima biti pobjednici

izbora i predviđa se da bi mogli dobiti 45 ili 46 posto glasova, što bi moglo biti dovoljno za apsolutnu većinu zastupnika u parlamentu. To bi bilo prvi put u posljednjih deset godina da jedna stranka ima apsolutnu većinu u Portugalu. Stabilnost vlade, gospodarski rast, smanjenje javne potrošnje, i borba protiv nezaposlenosti te siromaštva dominiraju Socratesovim programom, koji je siguran u dobijanje apsolutne većine, u vrijeme kada je Portugal suočen s najslabijim gospodarskim rastom i nezaposlenošću od 7,1 posto, najvećom u posljednjih šest godina.

MADIRD

Birališta na kojima će se španjolski državljani moći izjasniti o novom europskom ustavu otvorena su u nedjelju u 9 sati ujutro. Španjolska je prva zemlja EU-a koja će zatražiti potporu svoje javnosti za europski ustav, a njezino "da" na referendumu bio bi pozitivan signal ostalim zemljama koje će o tom pitanju kroz sljedećih 18 mjeseci održati referendume. Dok sva istraživanja javnog mišljenja pokazuju da će većina Španjolaca glasovati za ustav, najveća briga vlade je da će odaziv biti prenizak, što bi pokazalo indiferentnost glasača prema Uniji. Istraživanja istovremeno pokazuju visoko neznanje o ustavu u Španjolskoj. Trećina ispitanika u istraživanju Eurobarometar iz studenog prošle godine rekla je da uopće nije čula za taj dokument, a 55 posto da vrlo malo o njemu zna. Samo 12 posto ispitanika kazalo je da je poprilično upućeno u njegov sadržaj. Referendum u Španjolskoj nije obvezujući, što znači da će ratifikacija ipak konačno ovisiti o parlamentarnoj odluci. Prvo glasa na referendumu ima oko 34,5 milijuna Španjolaca.

NIKOZIJA

Parlamentarni izbori na sjevernom, turskom dijelu Cipra na kojima će tamošnji birači odlučili o sudbini 14 mjeseci stare vladajuće koalicije proeuropskog premijera Mehmeta Alija Talata počeli su u nedjelju ujutro. Oko 147.000 ljudi s pravom glasa će među 346 kandidata izabrati 50 zastupnika sjevernociparskog parlamenta, osnovanog 1983. godine kada je vođa ciparskih Turka Rauf Denktaš proglasio još i danas međunarodno nepriznatu Tursku republiku Sjeverni Cipar. Talat je na prošlim izborima prije 14 mjeseci odnio pobjedu sa svojom Turskom republikanskom strankom (CTP) u koaliciji s Demokratskom strankom (DP), ali su nakon propasti prošlogodišnjeg referenduma o ujedinjenju Cipra i zajedničkog ulaska u EU, kojeg je Talat zdušno podupirao, počela politička previranja na sjevernom dijelu otoka. Na tom su referendumu ciparski Turci velikom većinom glasali za ujedinjenje, ali su ga ciparski Grci još većom većinom odbacili. U Europsku je uniju stoga ušao samo grčki dio otoka, a Talatova je koalicija nedugo potom izgubila većinu u parlamentu. Vođa ciparskih Turaka Rauf Denktaš je nakon toga raspisao prijevremene izbore.

BERLIN

U nedjelju ujutro počeli su lokalni izbori u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein koji slove kao prvi pokazatelj raspoloženja birača pred parlamentarne izbore sljedeće godine. Promatrači očekuju izjednačenu borbu između vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD) i Stranke zelenih na čelu s jedinom ženskom premijerkom neke njemačke savezne pokrajine Heide Simonis i demokršćana (CDU) i slobodnih demokrata (FPD) predvođenih Peterom Harryjem Carstensenom koji se već 17 godna u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini nalaze u oporbi. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju laganu prednost vladajuće koalicije s 46 posto glasova nasuprot demokršćansko-liberalne oporbe s 43 posto. Nakon prošlogodišnje niske razine popularnost Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kancelara Gerharda Schroedera što je utjecalo i na populranost SPD-a i u Schleswig - Holsteinu, socijaldemokrati su na saveznoj razini u posljednjih nekoliko mjeseci dobili na popularnosti tako da vladajuća koalicija po prvi put nakon izbora 2002. vodi u ispitivanjima javnog mišljenja pred oporbenom demokršćansko-liberalnom koalicijom. Demokršćanski kandidat Carstensen pokušao je nekoliko tjedana prije izbora napadima na ministra vanjskih poslova Joschku Fischera i njegovoj navodnoj ulozi u aferi oko zloupotrebe njemačkog viznog sistema, sakupiti političke bodove. SPD je predizbornu borbu usredotočio na osobne prednosti premijerke Simonis koja od 1988. vlada ovom saveznom pokrajinom i koja uživa veliku popularnost među građanima.

TEL AVIV

Bivši izraelski predsjednik Ezer Weizman smješten je u bolnicu zbog teške plućne infekcije, objavili su u nedjelju izraelski mediji. Prema tim vijestima, 80-godišnji Weizman nalazi se na odjelu intenzivne njege u bolnici u Haifi.

Ezer Weizman bio je izraelski predsjednik sedam godina, a 2000. je odstupio zbog umiješanosti u korupcijski skandal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙