FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatne stope i Bliski istok zabrinuli Wall Street

NEW YORK, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Vjerojatni rast američkihkamatnih stopa i povećana zabrinutost ulagača oko nemira na Bliskomistoku pritisnuli su u četvrtak poslovanje na američkim tržištimadionica, zaustavivši 5-dnevni uzlet cijena.
NEW YORK, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Vjerojatni rast američkih kamatnih stopa i povećana zabrinutost ulagača oko nemira na Bliskom istoku pritisnuli su u četvrtak poslovanje na američkim tržištima dionica, zaustavivši 5-dnevni uzlet cijena.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,7 posto, na 10.754 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,3 posto, na 2.061 bod.

Predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan drugog dana podnošenja svog izvješća o monetarnoj politici u američkom Kongresu ponovio je da su kamatne stope poprilično niske, signalizirajući da će one nastaviti rasti. Dionice senzitivne na povećanje kamatnih stopa poput banaka i tvrtki za financijske usluge oslabile su uslijed toga drugi dan zaredom.

Geopolitičke neizvjesnosti također zabrinjavaju ulagače. U četvrtak je američki predsjednik George Bush pozvao Siriju da povuče svoje snage iz Libanona. Kazao je i da još ima vremena za diplomaciju kako bi se Iran prisilio da ne razvija nuklearno oružje, obećavši da će podržati Izrael ako Teheran ugrozi njegovu sigurnost.

"Mislim da je na tržištu bilo pokušaja da se dosegnu novi vrhunci koji nisu uspjeli, te da ima mnogo kupaca sa strane koji čekaju. Dodatno, tržište pritišću političke zabrinutosti zbog Bliskog istoka i prijetnja od viših kamatnih stopa. Jednostavno nedostaju pozitivne vijesti", opisao je raspoloženje na tržištu Roger Levine, direktor Pacific Crest Securitiesa.

Na europskim burzama cijene dionica tek su neznatno oscilirale. Londonski Ftse indeks poslovanje je završio 0,08 posto jači, na 5.057 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 0,02 posto pa iznosi 4.369 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙