FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolje korporativne zarade potaknule rast cijena američkih dionica

NEW YORK, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Bolje od očekivanjakorporativne zarade te niže cijene nafte u srijedu su na američkimburzama rezultirali rastom cijena dionica drugi dan zaredom.
NEW YORK, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Bolje od očekivanja korporativne zarade te niže cijene nafte u srijedu su na američkim burzama rezultirali rastom cijena dionica drugi dan zaredom.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,4 posto, na 10.498 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,3 posto, na 2.046 bodova, ostvarivši najveći dnevni postotni dobitak od početka godine.

"Na tržištu se dogodilo previše prodaja. U razdoblju od samo tri tjedna raspoloženje se promijenilo od vrlo pozitivnog uslijed dobrih gospodarskih pokazatelja i korporativnih zarada, do vrlo negativnih. Tehnički gledano, prodaja je otišla predaleko", ocijenio je Sam Rahman, menadžer pri Baring Asset Managementu.

Niže cijene nafte te zarade o kojima su izvijestili iz velikih korporacija poput Texas Instrumentsa pomogli su rastu cijena dionica. Dionica Texasa ojačala je 7,3 posto, nakon što je taj vodeći svjetski proizvođač čipova za mobilne telefone svojom zaradom u zadnjem lanjskom tromjesečju ispunio najviša očekivanja tržišta.

Među ostalim dobitnicama ističe se i dionica farmaceutske tvrtke Ell Lilly, koja je ojačala 1,2 posto, te proizvođača proizvoda za njegu tijela Johnson&Johnson, za 1,5 posto.

Na europskim burzama poslovanje je obilježio snažan rast cijena dionica u telekom sektoru, no i pad cijena u sektoru proizvodnje automobila budući je BMW izvijestio o razočaravajućem prometu u 2004. Londonski Ftse indeks porastao je 0,08 posto, na 4.847 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno je oslabio 0,5 posto, na 4.214 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙