FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najniže vrijednosti američkih burzovnih indeksa u 2005.

NEW YORK, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksiu ponedjeljak su se spustili na nove ovogodišnje najniže razine, pričemu su najviše bile korigirane cijene tehnoloških dionica.
NEW YORK, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi u ponedjeljak su se spustili na nove ovogodišnje najniže razine, pri čemu su najviše bile korigirane cijene tehnoloških dionica.

Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,3 posto, na 2.008 bodova. Njujorški Dow Jones oslabio je 0,2 posto, na 10.368 bodova. To su njihove najniže razine od početka studenoga lani.

Najnoviji pad cijena dionica pridodao je ionako slaboj izvedbi burzi od početka godine. Raspoloženjem na tržištu dominiraju zabrinutosti da će rast korporativnih zarada usporiti, cijene nafte nastaviti jačati, kamatne stope rasti, a veliku brigu ulagačima predstavlja i napeta situacija u Iraku uoči izbora.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu ide prema 50 dolara, što je korigiralo cijene dionica industrijskih kompanija, no potaknulo rast energetskih kompanija, poput Exxon Mobila.

"Slabljenje cijena dionica mogao bi biti rezultat smanjenih zarada ili usporavanja gospodarskog rasta, pa čak i neizvjesnosti u vezi iračkih izbora", kazao je John Hughes, direktor pri Epiphany Equity Researchu. "Nasilje eskalira i kao mač visi nad tržištem".

U tehnološkom sektoru loše je odjeknula vijest iz njemačkog Infineona da očekuje slabiju prodaju čipova i pad zarade u ovome tromjesečju. U prosjeku su se cijene dionica proizvođača čipova spustile za dva posto. Među vodećim gubitnicama bila je, pak, dionica softverske kompanije Autodesk, oslabjevši 12 posto, nakon što joj je snižen investicijski rejting u očekivanju slabije prodaje.

Na europskim burzama indeksi su se raznoliko kretali, kako su razočaravajuće vijesti iz tehnološkog sektora pritiskale dionice, dok su dionice naftnih i rudarskih kompanija jačale u očekivanju nastavka snažne potražnje za sirovinama. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 4.812 bodova. Frankfurtski DAX spustio se, međutim, 0,3 posto, na 4.201 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙