FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki indeksi na novim najnižim razinama od početka godine

NEW YORK, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Loša poslovna izvješćavodećih američkih tvrtki spustila su u četvrtak cijene američkihdionica, pri čemu je Dow Jones indeks zabilježio novu najnižu razinuod početka godine.
NEW YORK, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Loša poslovna izvješća vodećih američkih tvrtki spustila su u četvrtak cijene američkih dionica, pri čemu je Dow Jones indeks zabilježio novu najnižu razinu od početka godine.

Njegova vrijednost oslabila je 0,7 posto, na 10.471 bod, tako da je od početka godine na gubitku u visini 2,9 posto. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,3 posto, na 2.045 bodova.

"Tržište je očito zabrinuto da rast korporativnih zarada usporava", ustvrdio je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

Posebno su se na udaru našle dionice Internet kompanija, nakon što on-line aukcijska tvrtka eBay svojim rezultatima u zadnjem lanjskom tromjesečju nije ispunila očekivanja Wall Streeta. Dionice su joj potonule čak 19 posto, povukavši za sobom i ostale u tehnološkom sektoru.

Čak ni nastavljeno klizanje cijena nafte i jačanje dolara nisu pomogli tržištu dionica. Među ostalim većim gubitnicama isticale su se dionice financijskog diva Citigroupa, oslabjevši 24 centa, na 47,8 dolara, nakon što je izvijestio da će mu ovogodišnja dobit biti blizu najnižih procjena analitičara.

Spustila se za tri posto i dionica proizvođača vozila Ford Motors, jer nije ispunio očekivanja tržišta, iako je ostvario dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju nakon gubitka u istom razdoblju godinu ranije.

Ni podatak o industrijskim aktivnostima u srednje-atlantskoj regiji SAD-a nije pružio olakšanje ulagačima u dionice. Najnovije izvješće američke središnje banke Philadelphia pokazalo je sporiji rast aktivnosti u siječnju nego u prosincu.

Gubici su jučer zabilježeni i na europskim burzama, pri čemu su se cijene tehnoloških dionica našle na najnižim razinama u zadnja četiri mjeseca. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.800 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 0,6 posto, na 4.220 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙