FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago porasle zbog mogućeg OPEC-ova smanjenja proizvodnje

LONDON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago suporasle u ponedjeljak slijedom izvješća da OPEC razmatra mogućnostsmanjenja proizvodnje u drugom tromjesečju čak i ako potražnja snažnoraste.
LONDON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u ponedjeljak slijedom izvješća da OPEC razmatra mogućnost smanjenja proizvodnje u drugom tromjesečju čak i ako potražnja snažno raste.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 12 centi na 47,28 dolara. Na londonskom je tržištu barel ojačao 14 centi na 45,42 dolara.

Trgovci su analizirali izjavu glavnog tajnika OPEC-a Adnana Shihab-Eldina da će naftni kartel možda morati smanjiti proizvodnju u drugom tromjesečju čak i ako potrošnja nafte u svijetu ostane na visokoj razini.

"OPEC-ove su izjave agresivne", naglasio je analitičar Informa Global Markets Peter Luxton, dodajući da kartel "baš i nije spreman prihvatiti previše brz pad cijena".

Cijene nafte porasle su prošlog četvrtka za više od jednog dolara po barelu nakon što je IEA revidirala naviše svoju procjenu o rastu potražnje u 2005. za 80 tisuća barela dnevno na ukupno 1,52 milijuna barela dnevno.

Zima se bliži kraju a zalihe destilata u SAD-u na visokoj su razini pa trgovci očekuju razdoblje niskih cijena iako nove prognoze da će ponuda ove godine biti slabija nego što se očekivalo prigušuju trend pada cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙