FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 45 dolara po barelu

LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu ispod 45 dolara po barelu uslijed očekivanja da će tjednoizvješće američke vlade pokazati porast zaliha derivata u SAD-u uočisezonskog slabljenja potražnje u drugom tromjesečju.
LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 45 dolara po barelu uslijed očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zaliha derivata u SAD-u uoči sezonskog slabljenja potražnje u drugom tromjesečju.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 27 centi na 45,13 dolara, oporavivši se od pada na 44,83 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 36 centi na 42,71 dolara.

"Trend rasta cijena ograničen je činjenicom da u sustavu - za razliku od prošle godine - još ima neiskorištenih kapaciteta", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

"Prošli smo kritičnu točku na putu prema vrhuncu zimske sezone. Zalihe benzina i sirove nafte u SAD-u prilično su visoke a rast potražnje vjerojatno će usporiti u 2005.", dodaje Thurtell.

Porast zaliha lož-ulja u SAD-u pridonio je smanjenju cijena u odnosu na prošli mjesec a analitičari predviđaju da će tjedno izvješće američke vlade pokazati daljnji rast zaliha sirove nafte, vjerojatno za jedan milijun barela. Prognozirali su i rast zaliha benzina za 600 tisuća barela, pri čemu su zalihe već sada gotovo četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Toplije vrijeme od uobičajenog prigušilo je bojazni od problema pri opskrbi pa su trgovci preusmjerili fokus interesa s lož-ulja na zalihe benzina, koje su po mišljenju nekih analitičara dovoljno visoke da spriječe rast cijena u proljeće.

Trgovci strahuju da bi porast zaliha i pad cijena mogli potaknuti promjenu raspoloženja u OPEC-u, koji je izjavio da vjerojatno neće smanjivati proizvodni limit prije sastanka, zakazanog 16. ožujka u Iranu.

Američka je vlada istodobno smanjila prognozu o potražnji u svijetu u drugom tromjesečju za 100 tisuća barela na ukupno 82,7 milijuna barela dnevno, potkrepljujući svoje procjene utjecajem visokih cijena i sporijim rastom potražnje u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙