FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile cijene nafte

LONDON, 7. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak na svjetskim tržištima nakon dobitonosnih prodaja kojimatrgovci reagiraju na očekivanje da je OPEC spreman prihvatiti nižecijene nafte prije nego se odluči na smanjenje svoje proizvodnje.
LONDON, 7. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na svjetskim tržištima nakon dobitonosnih prodaja kojima trgovci reagiraju na očekivanje da je OPEC spreman prihvatiti niže cijene nafte prije nego se odluči na smanjenje svoje proizvodnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 29 centi na 46,19 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 21 cent pa iznosi 43,68 dolara.

Na prošlotjednom skupinu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu nekoliko je predstavnika članica OPEC-a signaliziralo da naftni kartel neće smanjiti proizvodnju sve dok cijene referentne košarice ne padnu na razinu od oko 37 dolara po barelu.

Analitičari ističu da će cijene na dugi rok i dalje rasti slijedom očekivanja da će potražnja u državama poput Kine i Indije onemogućiti osjetni porast zaliha u zemljama potrošačima. Ocjenjuju da će cijene ostati stabilne čak i ako OPEC ne smanji proizvodnju tijekom veljače. "Čini se da će cijena nafte i dalje rasti jer potražnja nije u znatnijoj mjeri smanjena", ističe Alex Scott iz londonske tvrtke Seven Investment Management.

Državna meteorološka služba u SAD-u očekuje zatopljenje na sjeveroistoku SAD-a koje će omogućiti rafinerijama da povećaju zalihe benzina uoči početka ljetne sezone. Iako će približavanje proljeća "početi utjecati na računice ulagača, prilično je rano za objavu kraja zime", upozorava Alex Scott.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙