FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen pad cijena nafte

LONDON, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak uslijed prognoza meteorologa o zatopljenju u SAD-u i oštrogporasta zaliha benzina.
LONDON, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak uslijed prognoza meteorologa o zatopljenju u SAD-u i oštrog porasta zaliha benzina.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 32 centa na 46,37 dolara. Na londonskom je tržištu barel nafte Brent pojeftinio 28 centi na 43,37 dolara.

Napetost na tržištu popušta nakon snažnog rasta cijena koji su potaknule bojazni od sabotaža na naftnim postrojenjima u Iraku uoči izbora, održanih proteklog vikenda, tumači Daniel Hynes iz ANZ Bank.

Pored rasta zaliha benzina u SAD-u, pad cijena izazvale su i prognoze meteorologa o zatopljenju koje će sljedećeg tjedna zahvatiti sjeveroistok SAD-a. "Već je ovog tjedna osjetno zatoplilo na sjeveroistoku SAD-a, ključnom tržištu lož-ulja", naglasili su analitičari brokerske tvrtke Sucden.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je porast zaliha benzina za 1,6 milijuna barela, nasuprot očekivanjima analitičara o padu zaliha za 400 tisuća barela. Zalihe destilata smanjene su za 2,9 milijuna barela na ukupno 118,6 milijuna barela a zalihe sirove nafte smanjene su za 300 tisuća barela na ukupno 295,3 milijuna barela.

"Komercijalne su zalihe sirove nafte u SAD-u devet posto više u odnosu na prošlu godinu", konstatira Deborah White iz Societe Generale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙