FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon sastanka OPEC-a i iračkih izbora

LONDON, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak nakon nedjeljne odluke ministara nafte članica OPEC-a ozadržavanju trenutnih limita proizvodnje i nesmetane opskrbe iz Irakausprkos najavama sabotaže na naftnim postrojenjima u kontekstuparlamentarnih izbora.
LONDON, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon nedjeljne odluke ministara nafte članica OPEC-a o zadržavanju trenutnih limita proizvodnje i nesmetane opskrbe iz Iraka usprkos najavama sabotaže na naftnim postrojenjima u kontekstu parlamentarnih izbora.

OPEC je odlučio da ipak neće mijenjati proizvodnu kvotu od 27 milijuna barela dnevno a mogao bi i povećati proizvodnju u drugom tromjesečju, objavio je u Beču predsjedatelj OPEC-a, kuvajtski ministar nafte šeik Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu čak 1,02 dolara na 46,16 dolara. Na londonskom je tržištu pojeftinio 1,08 dolara na 44,35 dolara.

"Dva su rizika otklonjena", tumači Craig Pennington iz iz londonskog Schroeders Plc-a, podsjetivši uz OPEC i na parlamentarne izbore u Iraku tijekom kojih su zabilježene civilne žrtve ali ne i napadi na naftnu infrastrukturu.

"Uspjeh iračkih izbora mogao bi djelomice ublažiti političku napetost na tržištu nafte i smanjiti cijenu", kazao je katarski ministar nafte Abdullah bih Hamad al-Attiya.

Na sljedećem sastanku, zakazanom 16. ožujka u iranskom gradu Isfahanu, OPEC bi ipak mogao odlučiti smanjiti proizvodnju kako bi obuzdao sezonsko gomilanje zaliha za drugo tromjesečje.

Iako jačanje Kine i Indije kao energetski potrošačkih sila znači da sezonsko jenjavanje potražnje uoči proljeća više nije tako izraženo, OPEC i dalje strahuje da bi preveliko gomilanje zaliha moglo utjecati na pad cijena.

"Sve ovisi o tome hoće li potražnja usporiti ali mislim da će (OPEC) morati nešto učiniti. Nije vjerojatno da će i ovogodišnje drugo tromjesečje biti poput prošlogodišnjeg kada je potražnja u Kini eksplodirala", naglašava Deborah White iz pariškog SG Commodities.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙