FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago porasle

LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasleu petak dok trgovci procjenjuju izglede da OPEC ostvari svojuprijetnju o smanjenju proizvodnje uslijed snažnog porasta zalihasirove nafte i benzina u SAD-u.
LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u petak dok trgovci procjenjuju izglede da OPEC ostvari svoju prijetnju o smanjenju proizvodnje uslijed snažnog porasta zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 26 centi na 46,71 dolara, čime je zaustavljeno klizanje cijena za 1,75 dolara po barelu u razdoblju od ponedjeljka. Na londonskom tržištu barel je poskupio 34 posto na 44,19 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je snažan porast zaliha sirove nafte i benzina, čime su prigušene bojazni o zadovoljavanju potražnje u drugoj polovini proljeća kada potrošnja za gorivom tradicionalno raste.

Prognoze meteorologa o neuobičajeno toploj veljači i ožujku na sjeveroistoku SAD-a preusmjerilo je tržišni fokus s moguće zimske nestašice na zatišje u drugom tromjesečju kada globalna potražnja za energentima tradicionalno jenja uoči ljetne sezone.

Zalihe benzina u SAD-u već su sada četiri posto iznad prošlogodišnje razine a i uvoz je snažan pa se čini da je SAD prvi puta u dvije godine odlučio preduhitriti tradicionalno proljetno povećanje cijena benzina.

"Kratkoročne pozicije na tržištu nisu jake što je utjecalo na pad cijena", tumači Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. "No, gledano na nešto dulji rok, još su uvijek prisutni mnogi faktori koji bi mogli utjecati na porast cijena, uključujući predstojeći sastanak OPEC-a i činjenicu da su uoči njega iz kartela stizala upozorenja o smanjenju proizvodnje", dodaje Nunan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙