FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne

LONDON, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su upetak stabilne, nešto iznad razine od 47 dolara po barelu, poduprtezahlađenjem u SAD-u i revizijom kojom je Međunarodna agencija zaenergetiku (IEA) smanjila svoje prognoze o povećanju ponude.
LONDON, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su u petak stabilne, nešto iznad razine od 47 dolara po barelu, poduprte zahlađenjem u SAD-u i revizijom kojom je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila svoje prognoze o povećanju ponude.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 14 centi na 47,24 dolara, nadovezujući se na poskupljenje od 1,50 dolara po barelu od prethodnog dana. Na londonskom je tržištu barel poskupio 22 centa na 44,70 dolara.

Poskupljenje su potaknule revizije prognoza IEA-e o ponudi i potražnji, koje ukazuju na slabiju opskrbljenost tržišta u 2005. u odnosu na ranije procjene.

IEA je objavila da će tempo rasta ponude izvan OPEC-a biti sporiji nego što se prvobitno mislilo pa je povećala svoje prognoze o rastu potražnje. Ta je revizija prigušila bojazni od prezasićenosti tržišta u drugom tromjesečju, koje tradicionalno obilježava slabija potražnja.

"Znatno smanjenje proizvodnje u OPEC-u u siječnju i razočaravajući rast proizvodnje u zemljama izvan okvira OPEC-a otklonili su brojna strahovanja na tržištu od skorašnje prezasićenosti tržišta", ističe se u izvješću banke Merrill Lynch.

Meteorolozi istodobno predviđaju da zima na sjeveroistoku SAD-a možda neće završiti blagim temperaturama kao što se očekivalo. Ta je prognoza ponovno potpirila cijene lož-ulja koje su u protekla dva tjedna pale za gotovo 14 posto.

Iako su zalihe lož-ulja u SAD-u još uvijek ispod prošlogodišnjih razina, zalihe sirove nafte i benzina više su nego prošle godine, čime su prigušene bojazni od nestašice dok trgovci preusmjeravaju pozornost na benzin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙