FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniže cijene nafte u proteklih mjesec dana

LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u SAD-u pale suu utorak ispod razine od 45 dolara po barelu pod utjecajem signala daOPEC neće smanjiti proizvodnju sve do sastanka u ožujku te prognoza oporastu zaliha sirove nafte u SAD-u.
LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u SAD-u pale su u utorak ispod razine od 45 dolara po barelu pod utjecajem signala da OPEC neće smanjiti proizvodnju sve do sastanka u ožujku te prognoza o porastu zaliha sirove nafte u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 50 centri na 44,78 dolara, što je najniža razina od 7. siječnja. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 34 centa na 42,70 dolara.

OPEC nije promijenio proizvodne kvote na sastanku održanom 30. siječnja, ali je upozorio da odluku o smanjenju može donijeti i prije sastanka zakazanog 16. ožujka u iranskom gradu Isfahanu, i to putem telekonferencije.

Proteklog su vikenda alžirski i kuvajtski ministar nafte izjavili da ipak nema potrebe za dodatnim raspravama u prijelaznom periodu do sastanka u Iranu.

U utorak je Saudijska Arabija najavila da do daljnjeg neće smanjivati svoju proizvodnu kvotu od devet milijuna barela dnevno kako bi osigurala dovoljnu globalnu opskrbu.

Cijene nafte mogle bi ponovno porasti ako OPEC promijeni svoj stav odnosno ako ovotjedno izvješće američke vlade o zalihama destilata donese kakvo iznenađenje, upozorava Deborah White iz SG Comodities. Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zalihe sirove nafte u SAD-u za 1,1 milijun barela.

Cijene su pritisnuli i podaci iz Kine koji pokazuju da je uvoz sirove nafte u siječnju pao za 24,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je prvi pad uvoza nafte u Kinu na godišnjoj razini od lipnja 2002.

Analitičari su očekivali smanjenje uvoza sirove nafte u Kinu uslijed pojačane upotrebe ugljena i benzina ali su ih razmjeri pada ipak zaprepastili. "Brojke se čine krajnje nevjerojatnima ali ne i nemogućima", kazala je White.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙