FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad zaliha destilata u SAD-u potaknuo rast cijena nafte

LONDON, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak na svjetskim tržištima nakon što je tjedno izvješće američkevlade pokazalo snažan pad zaliha sirove nafte te slab porast zalihabenzina.
LONDON, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na svjetskim tržištima nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo snažan pad zaliha sirove nafte te slab porast zaliha benzina.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 24 centa na 45,70 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 31 cent, na 43,44 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je u srijedu pad zaliha sirove nafte tog najvećeg svjetskog potrošača za milijun barela na ukupno 294,3 milijuna barela. Zalihe destilata smanjene su za tri milijuna, spustivši se na razinu od ukupno 115,6 milijuna barela, pri čemu su zalihe lož-ulja smanjene za 1,6 milijuna na 43,2 milijuna barela.

Zalihe benzina porasle su za 500 tisuća barela na ukupno 216,8 milijuna barela, što je polovina od onog što su tržišta očekivala. Te će zalihe odigrati značajniju ulogu u formiranju cijena nafte u svibnju kada u SAD-u počinje "sezona vožnje".

Trgovci razmatraju i izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) objavljeno u četvrtak, u kojem je izložena procjena da bi ukupni proizvodni kapacitet OPEC-a trebao biti povećan za milijun barela dnevno zbog snažne potražnje u Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙