FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno prekoračile 47 dolara po barelu

LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su upetak porasle iznad 47 dolara po barelu zbog bojazni uočiparlamentarnih izbora u Iraku i sastanka OPEC-a koji bi mogaorezultirati odlukom o dodatnom smanjenju proizvodnje.
LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u petak porasle iznad 47 dolara po barelu zbog bojazni uoči parlamentarnih izbora u Iraku i sastanka OPEC-a koji bi mogao rezultirati odlukom o dodatnom smanjenju proizvodnje.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 38 centi na 47,69 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila je 38 centi na 44,70 dolara.

Proteklih su dana cijene pale u očekivanju blažih temperatura i porasta zaliha destilata u SAD-u.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je u srijedu porast zaliha sirove nafte za 3,4 milijuna barela na ukupno 292, 2 milijuna barela, što je oko osam posto iznad prošlogodišnje razine. Zalihe destilata porasle su 800 tisuća barela na ukupno 123,8 milijuna barela, što je pet posto ispod prošlogodišnje razine.

Trgovci su kazali da će se fokus ulagača sve više usmjeravati na mogući ishod sastanka OPEC-a, zakazanog za 30. siječnja. Kartel zemalja-proizvođača dogovorio je u prosincu smanjenje proizvodnje za jedan milijun barela dnevno te iako stabilne cijene smanjuju vjerojatnost novih redukcija, analitičari upozoravaju da bi čak i nagovještaj takve odluke snažno utjecao na tržišta.

"Vjerojatno se vodi računa o tome da će za 10 dana biti održan sastanak OPEC-a a postoji mogućnost da se donese odluka o smanjenju proizvodnje", ističe Adam Sieminski iz Deutsche Bank, podsjećajući da razinu cijena podupiru i "neizvjesnosti vezane za ishod izbora u Iraku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙