FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad zaliha podigao cijene nafte

LONDON, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte poraslesu u četvrtak zbog niske razine zaliha sirove nafte, neizvjesnostiuoči parlamentarnih izbora u Iraku i potvrde o smanjenju proizvodnječlanica OPEC-a.
LONDON, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak zbog niske razine zaliha sirove nafte, neizvjesnosti uoči parlamentarnih izbora u Iraku i potvrde o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a.

Barel je na američkom tržištu poskupio 90 centi na 46,76 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 51 centi na 43,93 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je pad zaliha sirove nafte za tri milijuna barela na 288,8 milijuna barela, što je još uvijek sedam posto iznad prošlogodišnje razine, te porast razine zalihe destilata za 1,9 milijuna barela koje su ipak sedam posto niže u odnosu na prošlu godinu.

"Poskupljenje je vjerojatno rezultat toga što tržišne sudionike brinu podaci o zalihama sirove nafte", tumači Victor Shum iz tvrtke za energetski consulting Purvin & Gertz.

Podaci američke vlade iznenadili su tržište, tvrdi Jonathan Copus iz tvrtke Invest Security: "Pad zaliha sirove nafte nešto je veći nego što se očekivalo a iskorištenost rafinerijskih kapaciteta nešto niža nego što se smatralo", ističe on.

Oluje na Sjevernom moru dodatno su smanjile proizvodnju u Norveškoj za oko 345 tisuća barela dnevno, dok je magla odgodila isporuke iz Turske. Istodobno su sabotaže u Iraku prekinule izvoz s naftnih polja u Kirkuku.

Napetost uoči izbora u Iraku također pridonosi rastu cijena nafte, tumači Copus a i Shum predviđa "jaku potporu visokoj cijeni, na razini od oko 45 dolara po barelu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙