FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago pale

LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale uutorak, no nisu previše odmakle od 48 dolara po barelu zbog bojazni daće OPEC možda ipak smanjiti proizvodni limit prije završetka prvogtromjesečja.
LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak, no nisu previše odmakle od 48 dolara po barelu zbog bojazni da će OPEC možda ipak smanjiti proizvodni limit prije završetka prvog tromjesečja.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 35 centi na 47,85 dolara. Na londonskom je tržištu barel oslabio je 40 centi na 45,52 dolara.

"Bečka odluka OPEC-a o zadržavanju proizvodnih kvota i očuvanju stabilne proizvodnje zrcali uvjerenje te organizacije da temeljni tržišni mehanizmi jačanju", ističu analitičari iz PFC Energy.

OPEC će zadržati proizvodnju na razini od 27 milijuna barela dnevno usprkos približavanju cijena razini od 50 dolara po barelu jer su uvjereni da viši energetski troškovi ne ugrožavaju globalni gospodarski rast. Sljedeći sastanak OPEC-a zakazan je za 16. ožujka u iranskom gradu Isfahanu ali bi ministri telefonom mogli dogovoriti smanjenje proizvodnog limita i prije tog datuma.

OPEC će pratiti kretanje zaliha energenata u SAD-u kako se fokus tržišta bude pomicao s niskih zaliha lož-ulja prema snažnijim zalihama sirove nafte i benzina uoči drugog tromjesečja kada potražnja obično dosegne sezonsko dno.

Analitičari očekuju da će najnovije tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zaliha sirove nafte za 1,3 milijuna barela ali i pad zaliha lož-ulja za 2,4 milijuna barela nakon oštrog zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙