FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Grabar-Kitarović: Punopravno članstvo u EU kao strateški cilj države

BEOGRAD,4. veljače(Hina) - Na temelju hrvatskog iskustva, ostvarivanjepunopravnog članstva u Europskoj uniji najprije treba odrediti kaostrateški cilj oko kojega treba postići nacionalni konsenzus, a zatimpostaviti vremenski okvir za njegovo ostvarenje, istaknula je hrvatskaministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović uintervjuu beogradskom dnevniku "Danas" od petka.
BEOGRAD,4. veljače(Hina) - Na temelju hrvatskog iskustva, ostvarivanje punopravnog članstva u Europskoj uniji najprije treba odrediti kao strateški cilj oko kojega treba postići nacionalni konsenzus, a zatim postaviti vremenski okvir za njegovo ostvarenje, istaknula je hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas" od petka.

"Savjetujem vašim političarima, na temelju našeg iskustva, da kao prvo, ostvarivanje punopravnog članstva u Europskoj uniji odrede kao strateški cilj, oko kojeg treba postići nacionalni konsenzus, a zatim postave vremenski okvir unutar kojeg treba ostvariti moment reformskih poteza za ostvarivanje tog strateškog cilja. Ono što mi nismo uspjeli učiniti, a od iznimne je važnosti, jest na samom početku procesa napraviti nacionalnu strategiju približavanja EU, te započeti s izradom analiza učinaka u najvažnijim područjima gospodarstva, kako bi se stekla jasna slika o koristima i troškovima cijelog procesa", rekla je hrvatska ministrica beogradskom listu, dodajući da je Hrvatska "čak i prije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. veljače, ostvarila skoro 90 posto mjera predviđenih za ispunjavanje njime preuzetih obveza".

"Mišljenje Europske komisije (avis) potvrđuje da je Hrvatska značajno napredovala u ispunjavanju potrebnih političkih, gospodarskih, pravnih i institucionalnih obveza preuzetih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i onih koje proizlaze iz pristupanja EU", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, dodajući da je "pred Hrvatskom zahtjevan proces pristupanja EU i ispunjavanja svih relevantnih kriterija koji istovremeno predstavlja i završetak procesa tranzicije".

"U očekivanju početka pregovora o pristupanju EU, Vlada Republike Hrvatske svjesna je da je od ključnog značaja nastavljanje ispunjavanja glavnih političkih kriterija, te je stoga odlučna činiti sve napore u svojoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, reformi pravosuđa, povratku izbjeglica, zaštiti manjinskih prava i reformi medija", kazala je ministrica Grabar-Kitarović, dodajući da je "na žalost" potpora građana članstvu EU, zbog vrlo intenzivnog procesa prilagođavanja EU, posljednjih mjeseci pala na oko 53 posto.

"Bitno je da građani shvate da mi želimo postati dijelom elitnog kluba i da taj klub neće zbog nas mijenjati pravila, već mu se mi prilagođavamo na način koji je prije svega u interesu hrvatskih građana", zaključila je ministrica za europske integracije, posebno istaknuvši da je hrvatski stav da "sva otvorena pitanja sa susjedima, uključujuci i pitanja utvrđivanja granične crte, treba rješavati u bilateralnim odnosima, u duhu dijaloga, prijateljstva i međusobnog uvažavanja. "Ako se to ne može postići dogovorom, onda nam preostaje arbitraža, kao međunarodno prihvatljivo sredstvo rješavanja sporova među prijateljskim državama", rekla je Grabar-Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙