FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Čelnicima SAD-a, Europe i NATO-a i dalje prijeti zatvor

BEOGRAD,12. siječnja(Hina) - Bivšim i sadašnjim čelnicima SAD-a,Njemačke, Francuske, Velike Britanije i NATO saveza, koji su u ožujku1999. godine naredili bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije i daljeprijeti zatvorska kazna od 10 godina jer, iako su pred srbijanskimsudom oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva,poticanja na agresivni rat i upotrebu nedopuštenih sredstava borbe, idalje se terete za povredu teritorijalnog integriteta Srbije i CrneGore, piše beogradski dnevnik "Glas javnosti" od srijede.
BEOGRAD,12. siječnja(Hina) - Bivšim i sadašnjim čelnicima SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i NATO saveza, koji su u ožujku 1999. godine naredili bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije i dalje prijeti zatvorska kazna od 10 godina jer, iako su pred srbijanskim sudom oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, poticanja na agresivni rat i upotrebu nedopuštenih sredstava borbe, i dalje se terete za povredu teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore, piše beogradski dnevnik "Glas javnosti" od srijede.

Iako je Vrhovni sud Srbije 19. lipnja 2001. ukinuo presudu kojom je u rujnu 2000. godine 14 tadašnjih čelnika zapadnih zemalja u odsutnosti osuđeno na po 20 godina zatvora zbog bombardiranja SRJ (Javier Solana, Bill Clinton, Madelaine Albright, Tonny Blair, Robin Cook, George Robertson, Jacques Chirac, Gerhard Schroeder, Joschka Fisher, Wesley Clark i drugi) i dalje imaju status optuženika, jer najviši pravosudni organi ni poslije tri i pol godine nisu odlučili o tom predmetu.

Naime, piše list, ukidajućom presudom Vrhovnog suda predmet je vraćen Okružnom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, a Okružno javno tužiteljstvo tad je odustalo od četiri kaznena djela, ali je optužnica ostala na snazi za djelo povrede državnog suvereniteta SRJ, te je predmet - po odluci Vrhovnog suda, koji je zaključio da je nadležno vojno, a ne civilno pravosuđe - dostavljen nadležnom Vojnom tužiteljstvu.

"Međutim, vojni i vrhovni vojni tužitelj podnijeli su odmah protiv odluke Okružnog javnog tužiteljstva zahtjev za zaštitu zakonitosti Saveznom sudu, uz obrazloženje da su oni trebali odlučiti i o djelima od kojih je civilno pravosuđe odustalo. O predmetu, čija je optužnica ispisana na 162, a presuda na 262 stranice, do ukidanja saveznih organa krajem 2003. godine, nije odlučio tadašnji državni tužitelj SRJ, a ništa se nije promijenilo ni njegovim prebacivanjem u Republičko tužiteljstvo, u kojem je skupljao prašinu sve do ukidanja vojnog pravosuđa", piše list, te dodaje da će, nakon nedavnog ukidanja vojnog pravosuđa, Okružno javno tužiteljstvo odlučiti hoće li nastaviti kazneno gonjenje optuženih ili će odbaciti optužnicu.

Inače, suđenje koje je u odsutnosti optuženih održano u rujnu 2000. godine provedeno je uz prisutnost medija te odvjetnika dodijeljenih po službenoj dužnosti, a na praznim stolcima u sudnici Okružnog suda u Beogradu umjesto optuženih bile su postavljeni papiri s ispisanim njihovim imenima.

Nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu iste godine, predstavnici njegove Socijalističke partije Srbije, kao i Srpske radikalne stranke također haškog optuženika Vojislava Šešelja, povremeno su tražili uhićenje Javiera Solane, danas visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku, koji često dolazi u službene posjete Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙