FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Izostanak predstavnika SCG-a s obilježavanja oslobođenja Auschwitza

BEOGRAD,31. siječnja(Hina) - Izostanak predstavnika Srbije i Crne Gorena obilježavanju 60-godišnjice oslobađanja logoraša iz Auschwitzarazličito je okarakteriziran u javnosti, a nazivan je i "nemarnošću"koja "možda u sebi sadrži samu suštinu događaja", piše beogradskidnevnik "Danas" od ponedjeljka u komentaru Gordane Logar naslovljenoms "I Auschwitz i Jasenovac".
BEOGRAD,31. siječnja(Hina) - Izostanak predstavnika Srbije i Crne Gore na obilježavanju 60-godišnjice oslobađanja logoraša iz Auschwitza različito je okarakteriziran u javnosti, a nazivan je i "nemarnošću" koja "možda u sebi sadrži samu suštinu događaja", piše beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka u komentaru Gordane Logar naslovljenom s "I Auschwitz i Jasenovac".

"U Jad Vashemu, Memorijalnom centru žrtava rata u Jeruzalemu, pored vječitih vatri upaljenih stradalnicima u svim nacističkim logorima, nalazi se ne samo Auschwitz već i - Jasenovac. Ovo podsjećanje je važno samo zbog toga što se na žrtve Jasenovca ovdje posljednju deceniju, s pravom, stalno podsjeća. Ali, poslije izostanka predstavnika SCG u Auschwitzu, a zatim potpunog ignoriranja izjave Stjepana Mesića o o Jasenovcu - što je prenijela sva ozbiljna svjetska štampa - može se, s dozom gorčine, posumnjati da je poslije svih posljednjih nesretnih ratova, zločina i obrane 'svojih' ma kakvi bili - ovladao duh ignoriranja žrtava ukoliko nisu 'naše'", piše list.

Toj sumnji, nastavlja list, težinu u kritiziranju izostanka prisustva srpsko-crnogorskih predstavnika daje isticanje činjenice koliko je Srba (i Židova) iz Kraljevine Jugoslavije također stradalo u Auschwitzu: "Ako se tako gleda na stvari, onda bi se moglo i posumnjati da ima ljudi u vlasti koji i Jasenovac mogu dobro (!) upotrijebiti u političke svrhe što je grijeh samo po sebi. Oni rado dokazuju da su Srbi uvijek samo žrtve i, naravno, nikad ne bi oprostili nikome tko bi izostao sa obilježavanja jasenovačke tragedije, usprkos svih prehlada i aviona".

"Ima i dalje od toga: izraženo shvaćanje, kao neka vrsta novog duha i nove misli - da su mnogi državnici tamo morali doći (uključujući i Stjepana Mesića) zato što su 'njihovi' činili zločine i doprinijeli Auschwitzu! Ovakav prilaz se može, bez muke i konstrukcije, sasvim mirno i pomalo zastrašujuće uklopiti u sliku današnjice. Ako su današnji Hrvati, Talijani (Berlusconi je bio u Auschwitzu), Bugari, Rumunji i iznad svega Nijemci čiji su najviši državni zvaničnici upalili svijeće žrtvama u zloglasnom logoru u Poljskoj bili tamo da speru krivnju sa sebe i svoje nacije (?!) onda iz Beograda nitko nije morao biti, jer ovdje zločinaca i kolaboracionista nema. Što bi na to rekli Rusi, Francuzi, Belgijanci i drugi - izgleda potpuno nevažno ili bar ne najvažnije", piše list, zaključujući da je zvanični "Beograd tamo trebao biti pred cijelim svijetom zbog žrtava - i onih u Auschwitzu, i onih u Jasenovcu, i onih etnički očišćenih iz proteklih ratova 90-ih s porukom da se ni ovdje to neće ponoviti", piše Gordana Logar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙