FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Srpska dimenzija" slučaja Gotovina

BEOGRAD,3. veljače(Hina) - Tajni pregovori Vlade Hrvatske s haaškimoptuženikom Antom Gotovinom u hrvatskoj su javnosti dočekani kao"svojevrsni šok", piše beogradska "Politika" od četvrtka u dopisničkomtekstu koji se poziva na pisanje zagrebačkog "Globusa" i nedavni istupbritanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa.
BEOGRAD,3. veljače(Hina) - Tajni pregovori Vlade Hrvatske s haaškim optuženikom Antom Gotovinom u hrvatskoj su javnosti dočekani kao "svojevrsni šok", piše beogradska "Politika" od četvrtka u dopisničkom tekstu koji se poziva na pisanje zagrebačkog "Globusa" i nedavni istup britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa.

"Zaključak koji iz ovoga slijedi jest da hrvatska vlast u stvari zna gdje se skriva Gotovina, odnosno da jednako tako može ući mu u trag, uhititi ga i izručiti Haagu, ali to očito ne želi, što znači da ne surađuje dovoljno s Tribunalom i time ne ispunjava osnovni preduvjet za početak pregovora o priključenju Europskoj uniji, koji je određen za 17. ožujak", piše list.

U hrvatskoj Vladi su, tvrdi "Politka", "po svemu sudeći prilično zatečeni" novom situacijom, jer su domaćoj javnosti prikazali kako je početak pregovora s EU 17. ožujka praktično gotova stvar, pa neimenovani funkcionari energično demantiraju optužbe britanskog ministra, navodeći da su to "sve podmetanja i izmišljotine iz kuhinja tajnih službi država kojima nije u interesu da Hrvatska započne pregovore o ulasku u EU 17. ožujka", te da su "takve laži lansirane s ciljem da se kompromitira aktualna vlast".

"U Hrvatskoj se povodom ovoga ne kriju ni strahovanja od mogućeg srpskog približavanja Haagu izručenjem važnijih optuženika, što se upravo događa s generalom Lazarevićem, uz još neke najave", kaže list pozivajući se na pisanje "Globusa", te zaključuje da se "tako u Hrvatskoj opet potvrđuje da maltene nijedan vlastiti ozbiljniji problem ne može proći bez 'srpske dimenzije', iako s tom stranom nema baš nikakve veze".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙