FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet ministara SCG pozvao vladu Srbije na potpunu suradnju s Haškim sudom

BEOGRAD,26. siječnja(Hina) - Savjet ministara SCG (savezna vlada)pozvao je u srijedu, "jedinstveno i najodlučnije", vlasti u Srbiji napotpunu suradnju s Haškim sudom i otklanjanje prepreka na putueuropskih integracija SCG.
BEOGRAD,26. siječnja(Hina) - Savjet ministara SCG (savezna vlada) pozvao je u srijedu, "jedinstveno i najodlučnije", vlasti u Srbiji na potpunu suradnju s Haškim sudom i otklanjanje prepreka na putu europskih integracija SCG.

U priopćenju dostavljenom medijima nakon sjednice Savjeta ministara, navodi se da bi SCG "samo ako napravi značajni praktični iskorak u suradnji s Haškim sudom, odnosno ispunjavanjem u obaveza u cjelini" prema tom sudu, do kraja ožujka mogla dobiti pozitivnu Studiju o izvedivosti. To, kaže se u priopćenju, proizlazi iz razgovora koje su predsjednik SCG Svetozar Marović i članovi Savjeta ministara imali u međunarodnim kontaktima, uključujući i razgovore s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom u utorak u Beogradu.

Osim Savjeta ministara, na predaju optuženih Haškom sudu, pozvao je i potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus, koji je u srijedu izjavio da mu je premijer Vojislav Koštunica kazao da se "radi na predaji optuženika, o čemu će sve informacije biti raspoložive u srijedu navečer".

Prije nekoliko dana, Labus je najavio da će, u slučaju da ne počne suradnja s Haškim sudom i da četvorica optuženih generala vojske i policije ne odu u Den Haag, njegova stranka G17 Plus izaći iz Koštuničine vlade.

U Beogradu će se u četvrtak sastati predstavnici Europske unije, državne zajednice SCG i članica Srbije i Crne Gore, u okviru šestog sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU, posljednjeg uoči objavljivanja Studije o izvedivosti, koja se očekuje krajem ožujka.

Na posljednjem, petom sastanku održanom sredinom srpnja u Podgorici, kao uvjeti za pozitivnu ocjenu Studije o izvedivosti istaknuti su potpuna suradnja s Haškim sudom, te potpuno poštivanje Ustavne povelje i zajedničkih institucija državne zajednice SCG, što također nije ostvareno, s obzirom na odbijanje Crne Gore da provede izravne izbore za zajednički parlament državne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙