FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Medijska propaganda o povratku "konvoja srpskih izbjeglica"

BEOGRAD,3. veljače(Hina) - Povratak tri srpske obitelji iz Srbije iCrne Gore u Hrvatsku, u Liku i Knin, koji je predstavljen u hrvatskimmedijima kao "konvoj srpskih povratnika", ima propagandni značaj i"vrlo lijepo zvuči uoči početka pregovora o priključenju Hrvatske EU,u čijim preduvjetima je i ispunjenje obveza u vezi s povratkom srpskihizbjeglica", piše beogradska "Politika" od četvrtka.
BEOGRAD,3. veljače(Hina) - Povratak tri srpske obitelji iz Srbije i Crne Gore u Hrvatsku, u Liku i Knin, koji je predstavljen u hrvatskim medijima kao "konvoj srpskih povratnika", ima propagandni značaj i "vrlo lijepo zvuči uoči početka pregovora o priključenju Hrvatske EU, u čijim preduvjetima je i ispunjenje obveza u vezi s povratkom srpskih izbjeglica", piše beogradska "Politika" od četvrtka.

Povratak izbjeglica koji "već duže vrijeme kaplju" u organizaciji međunarodnih humanitarnih organizacija nije neobičan, piše dopisnik lista iz Zagreba. "Međutim, ipak ima nešto neobično, a to je neobičan intenzitet javnog informiranja koji je u Hrvatskoj ovih dana pratio povratak spomenutih deset osoba".

"Uporno se najavljivao 'konvoj srpskih povratnika' koji se 'vraćaju u svoje obnovljene kuće' što lijepo zvuči, ali masovni povratak srpskih izbjeglica u svoja, uglavnom potpuno opljačkana i uništena mjesta svih ovih proteklih godina u Hrvatskoj naprosto nije bio moguć, jer to nisu dozvoljavale hrvatske vlasti, ni one prve HDZ-a, ni slijedeće koalicijske na čelu s SDP-om, pa ni ove najnovije HDZ-a", piše dopisnik "Politike", dodajući da se "toj medijskoj halabuci začudio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, ukazujući preko zagrebačkog radija da tu nije riječ ni o kakvom masovnom povratku srpskih izbjeglica, pogotovo ne ovako usred zime".

Povratak srpskih izbjeglica, piše list, posljednjih godina je omogućavan samo pojedinačno ili u manjim skupinama, koje se u pravilu nisu vraćale u isto mjesto "što nedvosmisleno ukazuje na postojanje sistema koji ne dozvoljava temeljniju revitalizaciju nekog područja, pa ni većeg mjesta u kojem su u znatnoj većini do progona i izbjeglištva živjeli Srbi".

"Da je bilo stvarne političke volje da se izbjegli Srbi vrate u svoje kuće i da se tu ne radi o etničkom čišćenju, kako neprekidno uvjeravaju hrvatske vlasti, do sada bi već bilo više primjera da se u obnovljena sela skupno vraćalo njegovo stanovništvo, a ne ovako 'kroz sito' i 'na kapaljku', razbacano širom područja gdje su do proteklog rata činili kompaktnu etničku većinu. Takvih primjera nema, ali zato sada ima napisa o 'konvojima srpskih povratnika', koji vrlo lijepo zvuče uoči početka pregovora o priključenju Hrvatske EU-u", zaključuje "Politika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙