FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U Vojvodini se animozitet ponovno usmjerava prema Hrvatima

BEOGRAD,1. veljače(Hina) - Broj incidenata s etničkim predznakom uVojvodini je opao, ali ih još uvijek ima razmjerno mnogo u odnosu nabroj od dva milijuna stanovnika Vojvodine, a primjetno je novo"fokusiranje animozitetima prema Hrvatima", izjavio je sociologVladimir Ilić za beogradski dnevnik "Danas". "Svjedoci smo prenošenjafokusa ugrožavanja manjinskih prava s jedne na drugu etničku skupinu.Od republičkih izbora u prosincu 2003. do veljače 2004. godinefokusirani su akti nasilja nad Hrvatima. Potom su otvorena pitanjaizmeđu Srba i Mađara i već tada počinju prijetnje mađarskimpolitičarima i različiti incidenti. To tiho pogoršavanje odnosa vodidotle da njemački 'Spiegel' objavljuje u ožujku tekst o lošim etničkimodnosima u Vojvodini. Dan nakon objavljivanja tog teksta, dolazi donemira na Kosovu, što povlači etničke incidente u i Vojvodini. Sada seponovo fokusira animozitet prema Hrvatima. Svi se slažu da to nijeinspirirano od strane države", kazao je Ilić za beogradski dnevnik"Danas" od utorka, dodajući da se u Vojvodini stanje nakoninternacionalizacije problema značajno popravilo.
BEOGRAD,1. veljače(Hina) - Broj incidenata s etničkim predznakom u Vojvodini je opao, ali ih još uvijek ima razmjerno mnogo u odnosu na broj od dva milijuna stanovnika Vojvodine, a primjetno je novo "fokusiranje animozitetima prema Hrvatima", izjavio je sociolog Vladimir Ilić za beogradski dnevnik "Danas".

"Svjedoci smo prenošenja fokusa ugrožavanja manjinskih prava s jedne na drugu etničku skupinu. Od republičkih izbora u prosincu 2003. do veljače 2004. godine fokusirani su akti nasilja nad Hrvatima. Potom su otvorena pitanja između Srba i Mađara i već tada počinju prijetnje mađarskim političarima i različiti incidenti. To tiho pogoršavanje odnosa vodi dotle da njemački 'Spiegel' objavljuje u ožujku tekst o lošim etničkim odnosima u Vojvodini. Dan nakon objavljivanja tog teksta, dolazi do nemira na Kosovu, što povlači etničke incidente u i Vojvodini. Sada se ponovo fokusira animozitet prema Hrvatima. Svi se slažu da to nije inspirirano od strane države", kazao je Ilić za beogradski dnevnik "Danas" od utorka, dodajući da se u Vojvodini stanje nakon internacionalizacije problema značajno popravilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙