FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. se poboljšava tako da će sljedeći bolnički bilten biti objavljen tek u ponedjeljak u 12 sati, obznanio je u petak šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls. U tom trećem zdravstvenom biltenu objavljenom u podne kaže se da je "zdravstveno stanje Svetog Oca poboljšano". Ivan Pavao II. se redovno hrani i analize instrumenata i laboratorija potvrđuju stabilizaciju njegova zdravlja. "U svjetlu povoljne evolucije respiratorne bolesti novo priopćenje će biti objavljeno u ponedjeljak 7. veljače u 12 sati", stoji u današnjem priopćenju. Prema informacijama iz bolničkih krugova Papa se polako oporavlja i samostalno pije vodu i uzima ponešto hrane.

LONDON

Vojni napad SAD-a na Iran nije u planu, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak u Londonu nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom. "To pitanje jednostavno u ovome trenutku nije na dnevnom redu, imamo diplomatska sredstva za to", rekla je Rice na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje može li zamisliti pod kojim bi okolnostima Sjedinjene Države napale Iran, prenosi agencija dpa. Iran i bliskoistočni mirovni proces dominirali su razgovorima koje je Condoleezza Rice vodila s britanskim čelnicima. Nakon sastanka s Blairom i Strawom, američka je državna tajnica rekla kako vlada "potpuno jedinstvo" između Europe i SAD-a u odnosu na "izazove s kojima smo suočeni kad je u pitanju Iran". Rice je rekla da, iako "nitko američkom predsjedniku ne može uskratiti bilo koju opciju", trenutačno nema planova za vojni napad na Iran.

KERBALA

Šeik Ahmad Safi, predstavnik velikog ajatolaha Alija Sistanija u svetom šijitskom gradu Kerbali, južno od Bagdada, u petak je izjavio da će izabrani Iračani imati "potpuni legitimitet govoriti u ime naroda". "Izabrani predstavnici imati će sav legitimitet da govore u ime naroda i ovo je prvi put u 80 godina da će Iračani to moći učiniti", kazao je šeik Ahmad Safi, uputivši svim Iračanima "poziv na ujedinjenje". To je stajalište u potpunoj suprotnosti sa stajalištem Odbora iračkih ulema, glavnog vjerskog udruženja sunita, koji budućoj vladi priznaje tek ograničeni legitimitet, zbog, kako je rečeno, činjenice da su izbori održani "pod okupacijom". Safi, međutim, tvrdi da će nova vlada imati puni legitimitet, i poziva svijet da učini sve kako bi se "izbjegla podjela Iraka".

SARAJEVO

Preliminarni podaci kojima raspolažu vlasti u Bosni i Hercegovini govore da je značajno smanjen broj izbjeglica iz Hrvatske koji se još uvijek nalaze u toj zemlji, izjavio je u petak ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo. U intervjuu što ga je objavio sarajevski "Dnevni avaz" Kebo je kazao da je početkom tjedna u razgovoru s hrvatskim ministrom Božidarom Kalmetom analizirano i pitanje statusa Srba iz Hrvatske koji trenutačno borave u BiH. Prije donošenja odluka o konkretnim mjerama koje treba poduzeti, vlade dviju zemalja pričekat će 15. veljače kada istječe rok za ponovno registriranje izbjeglica koje još borave u BiH a nakon čega će se znati njihov točan broj, kazao je Kebo. "Tada ćemo doći do stvarnih podataka a preliminarni podaci govore da je došlo do značajnog smanjenja broja izbjeglica u BiH", izjavio je Kebo.

SUBOTICA

U tjedniku "Hrvatska riječ" u petak je objavljen natječaj za izradu simbola Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori (HNV), kao i simbola hrvatske zajednice u SCG. Simbole hrvatske zajednice - zastavu i grb - treba kreirati tako da jednoznačno upućuju na hrvatsko podrijetlo i hrvatsku pripadnost, ali ne smiju biti identični sa simbolima Republike Hrvatske, navodi se u natječaju. Od zainteresiranih za natječaj također se traži da simbol HNV-a bude kreiran tako da simbolizira i odražava Vijeće kao najviše predstavničko tijelo hrvatske zajednice u SCG.

STOCKHOLM

Sedmero zaposlenika jedne kemijske tvornice u Helsingborgu na jugu Švedske završilo je u petak u bolnici nakon što je iscurilo oko 11 tisuća tona sulfatne kiseline koja je stvorila otrovni oblak, priopćeno je iz bolničkih izvora. Zbog otrovnoga oblaka stanovnici su morali zatvoriti prozore. "Na radiju su rekli da budemo u onim prostorijama koje se najbolje mogu zatvoriti, ali ne u podrumima", rekao je za Reuters Axel Berg (30), odvjetnik u Helsingborgu. Glasnogovornik finske tvrtke Kemira, vlasnika tvornice, kaže da je tijekom ukrcaja broda oko pet ujutro iscurilo 11 tisuća tona sulfatne kiseline. "To vam je oko tristo kamiona punih sulfatne kiseline", rekao je Timo Leppa iz tvrtke Kemira.

SUBOTICA

Vojvođanski Crnogorci zauzimaju se za osamostaljenje Crne Gore, objavio je u petak novosadski "Građanski list". "Osamostaljenje Crne Gore je interes Crnogoraca u Srbiji i Vojvodini jer samo tako možemo dobiti status nacionalne manjine, a onda i sva prava koja proistječu iz takvoga statusa", izjavio je predsjednik vojvođanske Udruge Crnogoraca Milenko Perović. "Sve dok se Crna Gora nalazi u frankenštajnskim oblicima zajednice sa Srbijom mi se nigdje ne možemo pojaviti sa zahtjevima za određena manjinska prava, a izloženi smo asimilaciji", naveo je Perović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙