FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BAGDAD

Gotovo 400 Iračana ubijeno je u valu nasilja od početka siječnja, a samo u petak izvedeno je 45 napada na birališta diljem zemlje, objavila je u subotu američka vojska. Žrtve, irački civili i pripadnici iračkih snaga sigurnosti, ubijeni su u valu nasilja namjerno organiziranom radi sabotiranja nedjeljnih općih izbora, rekao je neimenovani američki časnik. Zbog bojazni od povećanja nasilja vezanog za izbore iračka vlada produljila je u subotu izvanredno stanje za još 30 dana kako bi se nastavila potraga za pobunjenicima. Izvanredno stanje od 60 dana uvedeno je prvi put u studenome, uoči američke ofenzive na Falluju.

BAGDAD

Dvojica Amerikanaca ubijena su, a petorica su ranjena u subotu navečer u granatiranju američkog veleposlanstva u Bagdadu, priopćio je za AFP izvor u veleposlanstvu. "Granata je pogodila zgradu povezanu s jednim krilom američkog veleposlanstva", rekao je taj izvor. "Jedna od žrtava bio je vojnik, a drugi je civil", dodao je. Izvor govori o pet ranjenih američkih civila koji su radili u veleposlanstvu, dodajući da nijedan nije u životnoj opasnosti. Američko veleposlanstvo je u "zelenoj zoni", sektoru u Bagdadu u kojemu vrijede iznimno jake mjere sigurnosti, gdje su britansko veleposlanstvo i sjedište iračke prijelazne vlade. Napad dolazi dan uoči izbora u Iraku, prvih višestranačkih izbora u više od pola stoljeća.

LONDON

Irački premijer Iyad Allawi pozvao je u subotu sve Iračane da unatoč sve jačem nasilju u zemlji izađu na nedjeljne parlamentarne izbore i sami odluče o svojoj sudbini. "Naravno da nas naši neprijatelji nastoje slomiti i zaustaviti izborni proces, ali mi smo odlučni nastaviti dalje", rekao je Allawi. "Pozivam sve Iračane da sudjeluju na izborima, bilo u domovini ili dijaspori: sunite, šijite, Kurde, kršćane. Pozivam ih da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke", rekao je irački premijer. Očekuje se da će odaziv na izbore biti visok u šijitskim i kurdskim područjima, ali i znatno niži u sunitskim, gdje je nasilje bio najjače. Samo je u subotu, dan prije izbora, u Iraku ubijeno 17 ljudi.

RAMALLAH

Prvi sastanak na vrhu između predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa i šefa izraelske vlade Ariela Sharona održat će se za dva tjedna, izjavili su u subotu za AFP palestinski i izraelski dužnosnici. "Susret bi se trebao dogoditi za dva tjedna", kazao je Hassan Abu Libdeh, predstojnik ureda palestinskog premijera Ahmada Koreija. Prema njegovim riječima, točan datum summita znat će se ovih dana. Predstojnik Sharonova ureda potvrdio je da će do susreta doći u tjednu nakon 6. veljače, dodavši da točan datum još nije utvrđen. Sharon je nedavno izjavio da je zadovoljan postupcima palestinskog čelnika. Premijer je u četvrtak navečer spomenuo mogućnost "povijesnog napretka" u odnosima s Palestincima, dok je State Department priopćio da sljedećeg tjedna u obilazak Bliskog istoka kreće državna tajnica Condoleezza Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙