FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 1. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KATMANDU

Nepalski kralj Gyanendra je objavio u utorak da raspušta vladu i preuzima njene ovlasti, objavili su nepalski elektronski mediji.

"U sklopu prava prema sadašnjem ustavu, raspustio sam vladu u interesu naroda, zemlje i obrane suverenosti", rekao je kralj Gyanendra u polusatnom govoru kojeg su prenijeli radio i televizija.

Snage sigurnosti su zauzele položaje pred zgradama državnih ustanova i položajima poput centara telekomunikacija, središnje banke i pošta.

U Nepalu od 1996. traje pobuna maoističkih gerilaca koji kontroliraju veliki dio teritorija i žele umjesto monarhije uvesti komunistički režim.

BAGDAD

Prebrojavanje glasova sa iračkih izbora na državnoj razini počelo je u utorak ujutro u nacionalnom centru kojeg je postavilo Izborno povjerenstvo u svom sjedištu u Bagdadu, rekao je jedan dužnosnik povjerenstva.

"Prebrojavanje je počelo u 6 sati po srednjoeuropskom vremenu u nazočnosti promatrača i novinara", rekao je Adel al-Lami. Prvo su listići ručno prebrojani u svakom biračkom uredu, a zatim će se rezultati i listići poslati u nacionalni centar u Bagdad na drugo prebrojavanje. Povjerenstvo je najavilo da će više od 200 djelatnika raditi od 0 do 24 na uvođenju rezultata u 80 računala. Tim ritmom će definitivni rezultati biti poznati za 7 do 10 dana.

KABUL

Jedan glasnogovornik afganistanskog predsjednika je potvrdio u utorak da ne može odbaciti mogućnost odgode parlamentarnih izbora u Afganistanu i dodao da za sada nije donešena nikakva odluka.

"Ne mogu odbaciti mogućnost odgode, kao ni da će datum početka biti zadržan", rekao je Jawed Ludin na konferenciji za novinare u Kabulu.

Afganistanske vlasti se nisu izjasnile o mogućoj odgodi izbora, dok je krajnji datum za određivanje izbornih okruga, prije izbora koji bi se trebali održati do 20. svibnja, prošao krajem siječnja.

"Vlada završava određivanje okruga", precizirao je Ludin. "Vrlo brzo očekujemo objavu o tome", dodao je. Glasnogovornik je rekao, kao i prije njega predsjednik Hamid Karzai, da izborno povjerenstvo treba odrediti datum izbora.

BAGDAD

Američki vojnici u Iraku ubili su u ponedjeljak četiri zatočenika tijekom pobune koja je izbila u glavnom američkom zatvoreničkom kampu Bucca blizu granice s Kuvajtom, dok su još šestorica ranjena, izvijestilo je američko Središnje zapovjedništvo.

Izgred je počeo ubrzo nakon podneva u ponedjeljak tijekom rutinske potrage za krijumčarenom robom, a tijekom 45 minuta dugog incidenta nije ozlijeđen niti jedan Amerikanac. U izjavi američkog zapovjedništva kaže se da su čuvari verbalno prvo upozorili izgrednike, a zatim su zapucali iz pušaka, nakon što nisu uspjeli smiriti plastičnim mecima gomilu koja je bacala kamenje na čuvare nakon rutinske pretrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙