FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelovci podržali Annana

NEW YORK, 28. siječnja 2005. (Hina/Dpa/Reuters) - Skupina od 70nobelovaca u četvrtak je poslala peticiju podrške glavnom tajnikuUjedinjenih naroda (UN) Kofiju Annanu, koji je ovog tjedna saslušanpred neovisnim povjerenstvom u vezi njegove uloge u korupcijskoj aferioko UN-ovog programa "Nafta za hranu".
NEW YORK, 28. siječnja 2005. (Hina/Dpa/Reuters) - Skupina od 70 nobelovaca u četvrtak je poslala peticiju podrške glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Kofiju Annanu, koji je ovog tjedna saslušan pred neovisnim povjerenstvom u vezi njegove uloge u korupcijskoj aferi oko UN-ovog programa "Nafta za hranu".

Potpisnici, dobitnici Nobelove nagrade za mir, medicinu, književnost, fiziku, kemiju i ekonomiju, u peticiji hvale Annana da je svojim moralnim autoritetom, neovisnošću i mudrošću uzdigao UN bliže najvišim principima te organizacije. Istaknuli su najdublje poštovanje prema Annanu i njegovim vrijednostima koje je tijekom života uložio u radu za mir i sigurnost.

"Nikada nije bježao od toga da kritički gleda na UN, istraži njegove slabosti i predloži poboljšanja", navode nobelovci. Podsjetili su i na Annanovu vodeću ulogu u provođenju programa za suzbijanje AIDS-a i siromaštva te reforme UN-a.

Među potpisnicima su i bivši državnici - američki Jimmy Carter, sovjetski Mikhail Gorbachev, južnoafrički F.W de Klerk i južnokorejski Dae Jung. Dokument su, među ostalima, potpisali pisac i humanist Elie Wiesel, borac protiv apartheida južnoafrički biskup Desmond Tutu te pisac Guenter Grass.

I Annan je 2001. nagrađen Nobelovom nagradom, zajedno s organizacijom kojoj je na čelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙