FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha u SAD-u smanjio cijene nafte

LONDON, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su uutorak naniže zahvaljujući neočekivano snažnom porastu zaliha derivatau SAD-u koji je ublažio bojazni od zimske nestašice.
LONDON, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak naniže zahvaljujući neočekivano snažnom porastu zaliha derivata u SAD-u koji je ublažio bojazni od zimske nestašice.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je 53 centa na 47,02 dolara, čime je ovotjedno pojeftinjenje dosegnulo gotovo 1,5 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 61 cent na 44,10 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je porast zaliha sirove nafte u SAD-u za 3,4 milijuna barela, što je oko osam posto iznad prošlogodišnje razine. "Razina zaliha pomalo nas je iznenadila budući da u ovo doba godine obično ne raste", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Zalihe lož-ulja smanjile su se za 500 tisuća barela ali je deficit tog energenta u odnosu na prošlu godinu smanjen na samo četiri posto budući da je prva polovina zime bila blaža nego što je uobičajeno.

Bojazni od zahlađenja još su uvijek prisutne budući da je sjeveroistočni dio SAD-a zahvatilo najjače zahlađenje u sezonu, čime je znatno pojačana potražnja domaćinstava za lož-uljem.

Cijene su u razdoblju od početka godine porasle osam posto a u Iraku će za 10 dana biti održani parlamentarni izbori, pa trgovci strahuju i od sabotaže koja bi mogla dodatno utjecati na njihov rast.

Predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar nafte šeik Ahmad al-Fahd al.Sabah izjavio je u srijedu da su aktualne visoke cijene rezultat zahlađenja u SAD-u, obećavajući da će naftni kartel osigurati primjerenu opskrbu svjetskih tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙