FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija pokreće izgradnju naftovoda prema Japanu s kineskom dionicom

MOSKVA, 27. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Dominantni ruski naftovodTransneft u četvrtak je objavio da je započeo s planom izgradnjeključnog naftovoda od sibirskih naftnih polja do Japanskog mora s jošjednom dionicom prema Kini.
MOSKVA, 27. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Dominantni ruski naftovod Transneft u četvrtak je objavio da je započeo s planom izgradnje ključnog naftovoda od sibirskih naftnih polja do Japanskog mora s još jednom dionicom prema Kini.

Tom najavom pokrenut je golem projekt koji bi u nadolazećim desetljećima mogao rezultirati time da ruska nafta bude rasprostranjena preko velikog područja u Aziji i potencijalno zahvati korisnike u Sjedinjenim Državama.

Čelnik Transnefta Simon Vainshtock kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će prva dionica naftovoda dužine nekih 1.600 kilometara voditi od Taisheta u sibirskoj regiji Irkutsk do grada Skovorodino, 70 kilometara sjeverno od kineske granice. Potom će se nafta željeznicom prevoziti do luke na Japanskom moru Perevoznaya, dok je neprekidan naftovod prema prometnoj luci blizu Nakhodke u izgradnji. "Već imamo nacrte projekta", kazao je Vainshtock ruskome predsjedniku.

Japan i Kina, oboje jako zainteresirane za isporuke nafte u budućnosti, oštro su se borile za prava pristupa ruskim neiskorištenim naftnim rezervama. Tokio je zadobio gornji krak nakon duge diplomatske bitke s ruskom vladom prošle godine pristavši na skuplju ali potencijalno profitabilniju opciju na obali Pacifika. No i Kina je sada dijelom ruskih planova u dužem roku i pod uvjetima određenim u Moskvi.

"Kinezi će dobiti što su željeli, 30 milijuna tona godišnje, ali po ruskim uvjetima jer će se Kina morat natjecati s Japanom i drugim budućim kupcima za cijenu koju će plaćati za naftu", kazao je Adam Landes, naftni analitičar u Renaissance Capitalu.

Moskovski dužnosnici dali su naslutiti da će Peking morati pronaći financijska sredstva bude li želio naftu. Financiranje japanske dionice naftovoda također ostaje nejasno, nakon što je ruska vlada prošlog tjedna najavila da neće davati jamstva za zajmove za projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙