FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno iznad 49 dolara za barel

LONDON, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte učetvrtak su ponovno premašile 49 dolara po barelu na američkom tržištukako se trgovci pripremaju na moguće prekide u isporukama pred iračkeizbore ili moguće iznenadno smanjenje proizvodnje Organizacije zemaljaizvoznica nafte (OPEC) u nedjelju.
LONDON, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u četvrtak su ponovno premašile 49 dolara po barelu na američkom tržištu kako se trgovci pripremaju na moguće prekide u isporukama pred iračke izbore ili moguće iznenadno smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u nedjelju.

Sirova nafta na njujorškom tržištu poskupjela je za 39 centi, na 49,17 dolara, nakon što je dan ranije pojeftinila gotovo 90 centi pod utjecajem većeg od očekivanog porasta američkih zaliha sirove nafte. Londonski Brent poskupio je 36 centi, na 46,88 dolara.

Najnoviji podatak američke vlade, objavljen u srijedu, pokazao je rast zaliha sirove nafte u posljednjem tjednu za 3,4 milijuna barela, pa su one sada za devet posto više u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Zalihe loživog ulja istodobno su pale za 2,1 milijun barela, te su približno za četiri posto niže od prošlogodišnjih razina, budući su kupci i malotrgovci poduzeli veće kupnje pred val zahlađenja.

Cijene sirove nafte za 13 posto su više u odnosu na početak godine nakon što je sjeveroistok SAD-a snažno pogodio val zahlađenja i znatno podigao potražnju za lož uljem u tom najvećem svjetskom potrošaču tog energenta.

Trgovci sada čekaju sastanak OPEC-a 30. siječnja kako bi vidjeli što će u pogledu proizvodnje odlučiti njegovi ministri nafte. Istoga dana održat će se i irački izbori, koji izazivaju dodatne neizvjesnosti na tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙