FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 27. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KRAKOV

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak u Poljsku gdje će, uz brojne druge svjetske čelnike, sudjelovati na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Mesić će u četvrtak prije podne u Krakovu sudjelovati na forumu "Neka moj narod živi", koji su organizirali Europski židovski kongres, memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema i poljsko ministarstvo kulture. Na forumu će sudjelovati mladi iz čitavog svijeta kao i posebni gosti, među kojima i bivši zatočenik nacističkih logora, židovski književnik Elie Wiesel. U pedesetak kilometara udaljenom Auschwitzu održat će se kasnije tijekom dana središnja svečanost obilježavanja oslobađanja logora, u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 1.5 milijuna djece, žena i muškaraca, velikom većinom Židova, ali ubijani su i Poljaci, Romi i ratni zarobljenici. Svečanosti će nazočiti preživjeli zatočenici logora i vojnici Crvene armije koji su logor oslobodili, te najviši čelnici iz 44 zemlje svijeta, među kojima i izraelski predsjednik Moshe Katzav, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački predsjednik Horst Koehler. Hrvatsku će uz Mesića predstavljati i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

BAGDAD

Tri dana uoči izbora u Iraku, predviđenih za 30. siječnja, pobunjenici i dalje održavaju ozračje straha pojačavajući u četvrtak smrtonosne napade i prijetnje uperene protiv Iračana koje Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi pozivaju da u što većem broju izađu na izbore. Srijeda je bila najkrvaviji dan za američku vojsku otkako je počeo rat u Iraku, u ožujku 2003. Tog je dana ubijeno 37 američkih vojnika, među kojima je 31 vojnik smrtno stradao u padu vojnog helikoptera na zapadu Iraka, kojega uzroci još nisu poznati. Istodobno deseci Iračana, civila i vojnika, svakodnevno ginu u napadima automobilima bombama, u granatiranju i u bombaškim napadima pobunjenika koji po cijenu krvi žele omesti provedbu izbora nakon kojih bi se trebala sastaviti prijelazna skupština, pokrajinska vijeća i kurdski parlament na sjeveru. Njihova su meta sada birališta - bombe kućne izrade eksplodirale su u četvrtak na pet biračkih mjesta na području Kirkuka (na sjeveru zemlje), pri čemu nije bilo žrtava, kako navodi policija.

BRUXELLES

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko otkazao je zbog loših vremenskih uvjeta put u Bruxelles, kamo je trebao poći u četvrtak kako bi održao govor u Europskom parlamentu, doznaje se od nekoliko izvora. To je trebao biti prvi posjet Bruxellesu novog prozapadnog ukrajinskog predsjednika koji je u nedjelju službeno stupio na dužnost.

SYDNEY

Australski svećenici u pismu Vatikanu zatražili su da se razmotri ukidanje zabrane vjenčanja i da celibat bude stvar izbora, kako bi se smanjio trend opadanja broja svećenika, potvrdio je u četvrtak čelnik Nacionalnog vijeća svećenika Australije. Nacionalno vijeće također poziva konzervativno vodstvo Katoličke crkve na opsežne reforme, pridružujući se tako sličnim zahtjevima svojih kolega iz Švicarske i Sjedinjenih Država. Australski svećenici rekli su da smatraju da bi pravo na brak i ukidanje celibata učinilo svećenički poziv privlačnijim i olakšalo regrutiranje novih svećenika u zapadnim zemljama, koje pate od nedostatka svećenika. "Postoji manjak svećenika, a jedan od razloga je taj što su kriteriji vrlo uski - kandidat mora biti muško, neoženjen i doživotno vezan za svećeništvo i celibat", rekao je tajnik Vijeća Peter Fitzgerald. Po njegovim riječima, zabrana sklapanja braka nije stvar vjerske doktrine, nego je riječ o zapovjedi Vatikana. Apostol Petar, koji se smatra prvim Papom, bio je oženjen, pojašnjava Fitzgerald.

KABUL

Šest afganistanskih vojnika poginulo je, a još šest je ranjeno u međusobnom okršaju u četvrtak, što je najveći broj stradalih vojnika u jednom danu od osnivanja afganistanske vojske prije tri godine. Glasnogovornik ministarstva obrane rekao je da još nije jasno je li sukob u bazi u južnoj pokrajini Halmud rezultat svađe među vojnicima ili "prijateljske vatre". Afganistanska vojska osnovana je nakon svrgavanja talibanskog režima krajem 2001. godine. Glasnogovornik regionalnih vlasti u Halmudu objavio je da su policijske i vojne snage u četvrtak ubile zapovjednika regionalnih talibanskih snaga i zarobili njegova zamjenika, koji je predan američkim postrojbama.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon rekao je u razgovoru za dnevni list Yediot Aharonot od četvrtka da je "jako zadovoljan" onim što čini novi palestinski čelnik Mahmud Abas. "Nema dvojbe da Abu Mazen (Abasov nadimak) počinje djelovati. Veoma sam zadovoljan onim što se događa na palestinskoj strani i jako želim da zajedno pokrenemo stvari", rekao je Sharon. "Kanim načiniti korak prema Abu Mazenu držeći širom otvorene oči i prateći stanje među Palestincima", dodao je premijer. Na pitanje AFP-a, Sharonov glasnogovornik potvrdio je ove izjave objavljene u Yediot Aharonotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙