FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 26. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TEL AVIV

Izrael je odlučio zamrznuti ciljane napade na palestinske militante, izvijestili su rano ujuto u srijedu izraelski mediji pozivajući se na izjavu visokog izraelskog časnika. O toj je odluci, kojom je ispunjen najvažniji uvjet palestinskih militantnih skupina za prekid vatre, obaviješten i novi palestinski predsjednik Mahmud Abas nakon sastanka o sigurnosnim pitanjima održanog u utorak navečer u Gazi, javili su mediji. Izrael je obnovio i "političke" kontakte s Palestinskom samoupravom, šest dana nakon najave o zamrzavanju međusobne komunikacije, izvijestio je u srijedu izraelski radio. Šef ureda premijera Ariela Sharona Dov Weisglass dogovorio je svoj predstojeći sastanak s palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom izvijestivši novinare kako će se on realizirati "uskoro", prenosi radio.

SARAJEVO

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović usprotivio se prijedlogu za oduzimanje prava glasa Hrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj predloživši istodobno da se to pitanje precizno uredi međudržavnim sporazumom o dvojnom državljanstvu. "Nisam za to da se to pravo sada ukine. Jesam za to da se što prije uradi bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu a da se pravo glasa u tom ugovoru regulira aneksom u kojemu će stajati da će izborno pravo biti regulirano domaćom izbornom regulativom", kazao je Čović u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz". Hrvatski član Predsjedništva BiH drži kako zamisao o oduzimanju biračkog prava Hrvatima s dvojnim državljanstvom dolazi u veoma nezgodno vrijeme jer BiH ulazi u godinu u kojoj joj predstoje ustavne promjene. Ove godine, kazao je Čović, moraju početi pregovori o ustavnim promjenama u BiH jer ona sada ima pet razina vlasti a niti jedna od njih ne čini je državom koja funkcionira.

BAQUBA

Irački pobunjenici pokrenuli su u srijedu ujutro u gradu Baqubi napade na urede triju stranaka koje se natječu na izborima 30. siječnja, pri čemu je poginuo najmanje jedan policajac, a četiri čuvara su ranjena, priopćili su dužnosnici. Gerilci, koji se bore protiv prijelazne vlade izabrane uz potporu SAD-a, pokrenuli su posljednjih tjedana niz napada na izborne dužnosnike i stranačke urede, kao i na savezničke snage i iračke vojnike. Baquba, koja se nalazi 65 km sjeverno od Bagdada, bila je ranije poprište teških sukoba pobunjenika i savezničkih snaga pod vodstvom SAD-a.

LONDON

Sjedinjene Države i Velika Britanija pripremaju vremenski plan u kojemu bi Iračani, nakon izbora 30. siječnja, trebali preuzeti nadzor nad sigurnošću zemlje, izjavio je u srijedu britanski premijer Tony Blair. Blair, najpouzdaniji američki saveznik u Iraku, nije precizirao datum povlačenja koalicijskih snaga, ali je istaknuo da je najveći dio Iraka spreman da ga preuzmu iračke snage sigurnosti. Američka i britanska vlada izrađuju s Iračanima "vremenski plan u kojem bi trebalo izvršiti 'irakizaciju' snaga sigurnosti", izjavio je Blair Financial Timesu. Britanski premijer je dao naslutiti da njegova zemlja koja u Iraku ima 9.000 vojnika i Sjedinjene Države koje su u tu zemlju poslale 150.000 vojnika, rade sa iračkim partnerima na novom pristupu pitanju sigurnosti.

WASHINGTON

Uz značajni porast politike planiranja obitelji muškarci i žene u zemljama u razvoju slijede trend razvijenih zemalja i kasnije se vjenčaju i potom imaju manje djece, pokazalo je izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u New Yorku. Podaci koje je objavio UN-ov Odjel za ekonomske i socijalne poslove (DESA) u studiji Izvješće o natalitetu u svijetu 2003. pokazuju da je u 192 zemlje svijeta između 1970. i 2000. svjetsko stanovništvo zabilježilo neviđeno smanjenje stope nataliteta, uglavnom zahvaljujući padu nataliteta u zemljama u razvoju. Natalitet žena u svim zemljama pao je na prosječnih 2,9 djece po jednoj ženi, s 5,4 djece između 1970-tih i 1990-tih. Ovo opadanje rezultat je ponajviše pada u zemljama u razvoju s 5,9 djece na 3,9 djece po ženi, dok je u bogatim zemljama zabilježen sličan trend sa značajnim mada manjim padom s 2,3 na 1,4 djece po ženi, kaže izvješće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙