FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

PHNOM PENH - Meteor težak 4,5 kg, koji je pao u rižino polje u Kambodži, izazvao je podijeljene reakcije lokalnog stanovništva: neki su seljani u njemu vidjeli Božji znak mira, a drugi su bili bijesni jer je meteor zapalio dijelove njihovih rižinih polja, izvijestili su službeni izvori. Zagovornici Božjeg znaka mira molili su policiju, da se udalji s mjesta događaja, kako bi se u miru mogli okupiti oko meteora, kojega smatraju od Boga poslanim, rekao je lokalni šef policije. Meteor je, na žalost seljana, odvezen na znanstvenu analizu.

SAN FRANCISCO - Gradska uprava San Francisca izglasala je prijedlog o zabrani pušenja u javnim parkovima, čime bi taj grad trebao postati prvi veći američki grad koji se odlučio za tako drastičnu mjeru. "Ovo je prvi takav prijedlog kojim se zabranjuje pušenje u svim javnim parkovima i rekreacijskim centrima u ovome dijelu Amerike", rekla je predstavnica gradske uprave Michela Alioto-Pier. "Parkovi su, na žalost, mjesta na kojima pušači često odbacuju opuške po tlu, dakle ondje gdje se dječica igraju. Također uništavaju okoliš. Dokazano je da je za biorazgradnju jednog filtera potrebno 10 do 12 godina, a otrovi idu u podzemne vode", objasnila je Alioto-Pier.

PRAG - Jedan je asteroid nedavno dobio ime po židovskom dječaku Petru Ginzu ubijenom 1944. u Auschwitzu, čiji je crtež 2003. godine u svemir odnio izraelski astronuat Ilan Ramon, objavio je čeških astronom Miloš Tichy. Prijedlog čeških astronoma prihvatila je Međunarodna astronomska unija, objasnio je Tichy, koji je taj asteroid otkrio 27. veljače 2000. godine. Petr Ginz, talentirani dječak rođen 1928. u židovskoj obitelji u Pragu, deportiran je 1942. u koncentracijski logor Terezin (Terezienstadt), a zatim je 1944. prebačen u Auschwitz gdje je ubijen u dobi od 16 godina.

JOHANNESBURG - Promicanje kondoma nije uspjelo spriječiti širenje AIDS-a, a možda je pridonijelo širenju promiskuiteta, ocijenila je Rimokatolička crkva u Južnoj Africi, izazvavši kritike aktivista za borbu protiv AIDS-a. Kardinal Wilfred Napier smatra kako jednostavno ne postoje dokazi da je promicanje kondoma postiglo cilj, navodeći kao primjer činjenicu da kao kontraceptivi imaju postotak neuspješnosti koji upućuje na zaključak da vjerojatno uvijek ne sprečavaju zarazu HIV-om. Napier je naglasio da je jedina zemlja koja bilježi uspjehe u borbi protiv AIDS-a Uganda, koja umjesto kondoma promiče apstinenciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙