FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, no i dalje blizu 50 dolara za barel

LONDON, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč slabljenju cijenesirove nafte u srijedu su se na američkom tržištu zadržale blizu 50dolara po barelu pod utjecajem zabrinutosti oko opskrbe u SjedinjenimDržavama, gdje bi najnoviji podaci o zalihama trebali pokazatismanjenje.
LONDON, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč slabljenju cijene sirove nafte u srijedu su se na američkom tržištu zadržale blizu 50 dolara po barelu pod utjecajem zabrinutosti oko opskrbe u Sjedinjenim Državama, gdje bi najnoviji podaci o zalihama trebali pokazati smanjenje.

Barel nafte na njujorškom tržištu pojeftinio je 21 cent, na 49,43 dolara, no od početka je godine skuplji za 14 posto nakon što je sjeveroistok SAD-a pogodio prvi veći val zahlađenja, podigavši potražnju za lož uljem. Londonski Brent pojeftinio je 26 centi, na 46,75 dolara, nakon što je u utorak zabilježio najvišu cijenu u protekla gotovo tri mjeseca.

Cijene nafte u utorak su zabilježile novu najvišu razinu u zadnjih osam tjedana, od 49,75 dolara po barelu na američkom tržištu, nakon što je tamošnji naftni div ConocoPhillips izvijestio da je usporio proizvodne aktivnosti u svojoj požarom pogođenoj rafineriji u Louisiani.

To je samo istaknulo osjetljivost tržišta nafte na poremećaje u opskrbi pred iračke izbore 30. siječnja i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). No trgovci vjerojatno neće poduzimati veće prodaje pred dva takva događaja.

Veći broj ministara nafte toga kartela ovoga je tjedna izjavio da su cijene nafte previsoke da bi opravdavale smanjenje proizvodnje, unatoč ponekim strahovima od rasta zaliha u sezonski slabom drugom tromjesečju. Predsjednik kartela u srijedu je izjavio da je OPEC zabrinut oko prekomjerne ponude tijekom drugog tromjesečja, no da može pričekati sastanak u ožujku prije smanjenja proizvodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙