FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: Nastavak povećanja zaliha nafte

LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetske zalihe naftenastavljaju se povećavati tijekom zime na sjevernoj hemisferi budućida snažna ponuda nadmašuje rast svjetske potražnje za naftom, objavilaje u petak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).
LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetske zalihe nafte nastavljaju se povećavati tijekom zime na sjevernoj hemisferi budući da snažna ponuda nadmašuje rast svjetske potražnje za naftom, objavila je u petak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

"Globalna ponuda nafte, posebice proizvodnja OPEC-a, ostaje i nadalje snažna a trebala bi kompenzirati nastavljeni snažan rast potražnje", navodi taj naftni kartel u svojem mjesečnom izvješću o tržištu nafte. "OPEC-ova proizvodnja bit će više nego dovoljna za podmirenje očekivane potražnje i mogla bi dovesti do daljnjeg povećanja zaliha u prvom tromjesečju".

To je posljednje izvješće pred sastanak ministara nafte toga kartela, koji je zakazan za 30. siječnja u Beču, na kojem će se razmotriti postoji li potreba smanjenja proizvodnje prije drugog tromjesečja, kada potražnja pada nakon završetka zime.

OPEC strahuje da bi cijene nafte mogle oštro pasti tijekom toga razdoblja u slučaju prekomjernog rasta zaliha. Strah od rastućih zaliha potaknuo je taj naftni kartel na donošenje odluke o smanjenju prekomjerne ponude za milijun barela dnevno od 1. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙