FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte i vijesti iz tvrtki pogodili europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su pale pod utjecajem skoka cijena nafte na najvišerazine u zadnjih sedam tjedana i slabljenja dionica vodećeg britanskogmaloprodajnog lanca Tescoa.
LONDON/FRANKFURT, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su pale pod utjecajem skoka cijena nafte na najviše razine u zadnjih sedam tjedana i slabljenja dionica vodećeg britanskog maloprodajnog lanca Tescoa.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,8 posto, na 4.807 bodova. Frankfurtski DAX indeks spustio se za 0,7 posto, na 4.215 bodova.

Dionice britanskog lanca maloprodaje Tescoa oslabile su unatoč objavi 7,6-postotnog rasta prihoda tijekom božićnog šopinga, što međutim nije ispunilo očekivanja tržišta. Trenutno se drže neznatno ispod rekordno visoke cijene dosegnute prošlog tjedna.

Raspoloženje ulagača pritisnuo je skok cijena nafte na američkom tržištu iznad 49 dolara po barelu kako je hladno vrijeme zahvatilo sjeveroistok SAD-a. "Nafta ponovno spušta cijene dionica a sezona poslovnog izvješćivanja samo što nije započela pa bi kompanije mogle upozoravati na profite", kazao je dealer u jednoj europskoj brokerskoj kući.

Pod utjecajem rasta cijena nafte oslabile su dionice najvećih potrošača goriva poput zrakoplovne kompanije British Airwaysa i Lufthanse, čije su dionice izgubile 1,7 i 0,6 posto na vrijednosti. No cijene dionica francuskog naftnog diva Totala ojačale su 0,37 posto.

Na strani gubitnika našle su se i dionice telekom kompanija nakon što je Lehman Brothers snizio rejting dionicama toga sektora. Dionice Ericssona oslabile su 2,8 posto, Nokijine 1,55 posto a Alcatelove 1,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,56 posto, na 11.423 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙