FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje visoko uoči zahlađenja u SAD-u

LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu ponedjeljak na visokoj razini u očekivanju zahlađenja nasjeveroistoku SAD-a koje bi moglo staviti na ozbiljnu kušnju niskezalihe lož-ulja.
LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na visokoj razini u očekivanju zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a koje bi moglo staviti na ozbiljnu kušnju niske zalihe lož-ulja.

Američko je tržište zatvoreno povodom Dana Martina Luthera Kinga a u petak se barel sirove nafte u vrijeme zatvaranja prodavao za 48,38 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel sirove nafte poskupio četiri centa na 45,00 dolara.

Očekuje se da će prognoze o zahlađenju na sjeveroistoku SAD-a pojačati potražnju i staviti za kušnju ionako oskudne zalihe lož-ulja, koje su trenutno sedam posto ispod prošlogodišnjih. Meteorološka služba Meteorologix objavila je u ponedjeljak da bi zahlađenje moglo potrajati sljedećih 10 dana.

Visoku razinu cijena poduprle su i najave OPEC-a o smanjenju proizvodnje uoči sastanka zakazanog za 30. siječnja. Tako je Iran ponovio svoj stav da bi OPEC zadržati cijene košarice svojih proizvoda na razini od 35 dolara po barelu, odnosno od 40 dolara po barelu na američkom tržištu.

"Nitko u OPEC-u ne želi da cijene košarice padnu ispod 34 do 35 dolara", kazao je iranski ministar nafte Bijan Zanganeh.

Prekidi opskrbe koji su smanjili proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno također su pridonijeli visokim cijenama a isto vrijedi i za parlamentarne izbore u Iraku koji izazivaju napetost kod trgovaca zbog mogućih novih sabotaža na naftnim postrojenjima.

"Energetska su tržišta na pragu novog rasta cijena nafte prema 50 dolara, što bi navodno trebala biti više nego primjerena razina za OPEC uoči razmatranja nove političke direktive 30. siječnja", istaknuto je u izvješću brokerske tvrtke Refco.

Spekulativni investicijski fondovi oprezno razmatraju mogućnost povratka na naftna tržišta nakon što su u drugoj polovini 2004. smanjili svoje pozicije, bitno pojačana u ožujku prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙