FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje iznad 45 dolara po barelu

LONDON, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su sei u utorak iznad 45 dolara po barelu zbog zahlađenja na istoku SAD-a iproblema s opskrbom koji je pogodio velike proizvođače.
LONDON, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se i u utorak iznad 45 dolara po barelu zbog zahlađenja na istoku SAD-a i problema s opskrbom koji je pogodio velike proizvođače.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 22 centa na 45,55 dolara nakon što je ciklus dobitonosnih prodaja ipak spustio cijene s najviše razine u proteklih gotovo šest tjedana od 47,30 dolara po barelu, zabilježene u ponedjeljak navečer. Na londonskom je tržištu barel poskupio 18 centi na 43,10 dolara.

"Cijene su posvuda još u porastu. Zima je, imamo problema na Sjevernom moru, OPEC smanjuje isporuke", tumači Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Problemi u proizvodnji nafte u Iraku, Nigeriji, Meksičkom zaljevu i norveškom dijelu Sjevernog mora rezultirali su smanjivanjem svjetske proizvodnje, koja ukupno iznosi 82 milijuna barela dnevno, za oko 1,1 milijun barela dnevno.

Slučajevi prekida proizvodnje nagomilali su se upravo na početku primjene OPEC-ove odluke o smanjenju proizvodnje za milijun barela dnevno, a još su prisutne i bojazni vezane za niske razine zaliha lož-ulja.

Zima će u istočnom dijelu SAD-u u veljači biti hladnija nego što je uobičajeno, pri čemu će prvo dugotrajnije zahlađenje zahvatiti sjeveroistok Sjedinjenih Država već ovog vikenda, najavila je privatna meteorološka služba EarthSat. Ta će najava značajno pojačati potražnju za lož-uljem a možda i dodatno prenapregnuti zalihe koje su trenutno devet posto ispod prošlogodišnje razine.

Dosad neuobičajeno blaga zima pridonijela je smanjivanju tog deficita pa se očekuje da će tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zaliha lož-ulja. Istodobno se očekuje pad zaliha sirove nafte za 1,3 milijuna barela, ali bi one ipak trebale ostati iznad prošlogodišnje razine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙