FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snježna oluja na sjeveroistoku SAD-a podigla cijene nafte

BEČ, 24. siječnja 2005. (Hina/AP) - Cijene sirove nafte u ponedjeljaksu porasle na svjetskom tržištu pod utjecajem jačanja potražnje založivim uljem nakon snježne oluje koja je pogodila sjeveroistokSjedinjenih Država.
BEČ, 24. siječnja 2005. (Hina/AP) - Cijene sirove nafte u ponedjeljak su porasle na svjetskom tržištu pod utjecajem jačanja potražnje za loživim uljem nakon snježne oluje koja je pogodila sjeveroistok Sjedinjenih Država.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je 55 centi, na 49,08 dolara. Barel nafte Brent na tržištu u Londonu poskupio je istodobno 44 centi, na 46,17 dolara.

Analitičari se slažu da su zimski uvjeti koji pogađaju sjeveroistok SAD-a glavni razlog rasta cijena nafte. Snježna mećava koja je zahvatila tu regiju, zatvorila je zračne luke i potaknula veću potražnju za lož uljem. SAD je najveći svjetski potrošač lož ulja, pri čemu na sjeveroistok otpada 80-ak posto njegove ukupne potrošnje.

"Naravno da je hladno vrijeme u SAD-u glavni čimbenik koji je potaknuo rast cijena nafte prema 50 dolara po barelu", izjavio je Victor Shum, naftni analitičar pri Purvin & Gertz, tvrtki za savjetovanje u energetskom poslovanju.

Iz službe za vremenske prognoze Meteorlogix kažu da će se do utorka vremenske prilike vratiti gotovo uobičajenima za ovo doba godine.

Jačanju cijena nafte pomogli su strahovi i od mogućih novih prekida u proizvodnji nafte u Nigeriji, kao i moguće novo smanjenje proizvodnje na nadolazećem sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zakazanom za 30. siječnja, istoga dana kada će se održati i izbori u Iraku, što dodatno uznemirava tržišta nafte.

Uz OPEC i Irak koji oboje potiču uzlazni trend, kako je kazao Shum, cijene nafte će, trenutno nekih 40 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, vjerojatno ostati visoke najmanje do 30. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙