FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte skočile na 48 dolara po barelu

LONDON, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u petak na najvišoj razini u proteklih šest tjedana nakon6-postotnog poskupljenja od četvrtka uzrokovanog bojaznima da ćenajavljeno zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a prenapregnuti ionakoniske zalihe lož-ulja u SAD-u.
LONDON, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na najvišoj razini u proteklih šest tjedana nakon 6-postotnog poskupljenja od četvrtka uzrokovanog bojaznima da će najavljeno zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a prenapregnuti ionako niske zalihe lož-ulja u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu četiri centa na 48,08 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio za jedan cent na 45,22 dolara.

Ovoga su tjedna cijene nafte u SAD-u porasle za gotovo tri dolara zbog niza problema kod velikih proizvođača koji su potpirili strahove od zastoja u opskrbi. Cijene je poduprlo i najnovije zahlađenje u SAD-u koje je u četvrtak potaknulo i poskupljenje zemnog plina u SAD-u za dva dolara.

"Riječ je o kratkoročnoj reakciji na vremenske prilike kakve bi zapravo i trebalo očekivati u ovo doba godine", smatra Daniel Hynes iz ANZ Bank u Melbourneu.

Očekuje se da će se zahlađenje tijekom vikenda proširiti i na sjeveroistok SAD-a i potpirivati potražnju na najvećem svjetskom tržištu lož-ulja punih tjedan dana.

Visoku razinu cijena podupire i činjenica da još nije obnovljena proizvodnja više od 500 tisuća barela nafte dnevno u Meksičkom zaljevu, Nigeriji i norveškom dijelu Sjevernog mora, a smanjen je i izvoz nafte iz Iraka zbog vala sabotaža na naftovodu na sjeveru i problema s električnom energijom na jugu Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙