FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: nema nepravilnosti u radu Agencije; Tele2 treći operater

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Upravnim nadzorom Ministarstvamora, turizma, prometa i razvitka nad radom Hrvatske agencije zatelekomunikacije i odlukama njenog Vijeća u vezi dva prošlogodišnjanatječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji nisu utvrđene nikakvenepravilnosti niti su nađeni elementi za poništenje odluka Vijeća,izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar BožidarKalmeta.
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Upravnim nadzorom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka nad radom Hrvatske agencije za telekomunikacije i odlukama njenog Vijeća u vezi dva prošlogodišnja natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji nisu utvrđene nikakve nepravilnosti niti su nađeni elementi za poništenje odluka Vijeća, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar Božidar Kalmeta.

To znači, naglasio je Kalmeta, da je Hrvatska dobila trećeg operatera mobilne telefonije švedsko-hrvatski konzorcij Tele2, jer je nadzorom potvrđena i odluka Vijeća s kraja prosinca prošle godine o dodjeli kombinirane koncesije druge i treće generacije mobilne telefonije (GSM/UMTS) toj tvrtki.

Izražavajući zadovoljstvo time Kalmeta je dodao i da se od trećeg operatera očekuje konkurentnost, investiranje u mrežu, zapošljavanje te niže cijene usluga do nekoliko desetaka posto, a kako su iz Tele2 i najavili kada su dobili koncesiju.

Rok za potpisivanje koncesijskog ugovora sa Tele2 je 2. veljače, a za tu je koncesiju Tele2 dužan uplatiti 172 milijuna kuna za prvu godinu rada.

Na upit o mogućem novom, trećem natječaju, za četvrtog mobilnog operatera u Hrvatskoj Kalmeta je kazao da bi, iako će to ovisiti o tržišnom zanimanju investitora, bilo potrebno objaviti i taj natječaj, jer bi, kako kaže, bilo sjajno da Hrvatska ima četiri mobilna operatera. No, o raspisivanju natječaja, dodaje, ipak odlučuje Agencija.

U vezi toga Kalmeta je dodao da se razmišlja i o snižavanju cijene za koncesije u mobilnoj telefoniji, a što bi, kako drži, privuklo investitore.

Upravni nadzor nad Agencijom i odlukama njenog Vijeća Ministarstvo je provodilo u zadnja dva tjedna na zahtjev tvrtki koje nisu dobile koncesije na prvom (Tele2) i drugom natječaju (Match telekom i Croatia Mobile).

Osim što je utvrđeno da nije bilo zakonskih nepravilnosti nadzor je, po riječima pomoćnika ministra za telekomunikacije i poštu Darka Dvornika, utvrdio i da Vijeće svoje odluke za oba natječaja nije donosilo pod prisilom i pritiskom. To je, kaže, potvrdilo i preslušavanje audio zapisa sa sjednica Vijeća.

Pregledom dokumentacije vezane za drugi natječaj utvrđeno je, ističe Dvornik, i da tvrtke Match telekom i Croatia Mobile nisu u svojim ponudama imale priložena pravovaljana bankovna jamstva na iznos koncesije, što je bio uvjet natječaja, iako su žaleći se na odluke Vijeća obje tvrtke tvrdile suprotno.

Kalmeta je dodao da je o rezultatima nadzora telefonski razgovarao s predsjednikom Vijeća Agencije Gašperom Gaćinom, a pismeno će o tome, dodao je Dvornik, Agenciju izvijestiti u idućih nekoliko dana.

U Agenciji su to danas potvrdili, dodajući da pripremaju koncesijski ugovor sa Tele2, koji će se potpisati u predviđenom roku.

Koordinator konzorcija Tele2 Tomislav Matić je pak povodom rezultata nadzora izjavio da su oni od samog početka poštivali svu proceduru i zakone te da nisu ni očekivali drugačiji ishod. U svakom slučaju im je, dodaje, drago da je cijeli postupak konačno završen, a vjeruje da će ih podržati i korisnici te da im je cilj što prije ponuditi nove usluge i niže cijene.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙