FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Konzorcij domaćih građevinskih tvrtki ponudio je najnižu cijenu radova na izgradnji dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik, od Splita do Ploča duge 96,2 kilometra, izvijestio je novinare ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Uz domaći konzorcij koji čini osam građevinskih tvrtki, ponude su još dali austrijski Alpine Bau, Bechtel International i češko-slovačka Poslovna udruga Metrostav - Doprostav. Domaći konzorcij u kojemu su Konstruktor inženjering, Viadukt, Hidroelektra Niskogradnja, Ceste Varaždin, Zagorje Tehnikon, Strabag Zagreb, Osijek Koteks i Ingra, ponudio je cijenu za izvođenje radova od 4,99 milijardi kuna, rekao je Kalmeta.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izjavio je danas da bi se daljnjim preustrojem granične policije prema standardima Europske unije broj graničnih policajaca ove godine trebao povećati za oko 750. Mlinarić je na završetku dvodnevnog seminara o dosadašnjim postignućima u preustroju MUP-a kazao da će novi granični policajci zaposliti iz drugih dijelova MUP-a. Tako bi se, primjerice, u korist granične policije smanjio broj interventnih policajaca. Mlinarić je najavio i zapošljavanje novih diplomiranih kriminalista, otpuštenih policajaca koji zadovoljavaju uvjete te polaznika tečaja za policijsko zanimanje.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka dovršilo je upravni nadzor nad radom Hrvatske agencije za telekomunikacije i odlukama njenog Vijeća u vezi dva prošlogodišnja natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji, a rezultate toga nadzora predstavit će u ponedjeljak, 24. siječnja. Nadzorom, kako se pak neslužbeno doznaje, nisu utvrđene nepravilnosti u radu Agencije niti pri donošenju odluka njenog Vijeća u vezi dva prošlogodišnja natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji. Stoga se očekuje i potvrđivanje dodjele kombinirane koncesije švedsko-hrvatskoj tvrtki Tele2, koja će nakon potpisivanja koncesijskog ugovora postati treći hrvatski operater mobilne telefonije.

ZAGREB - Za osnivanje Javno-privatnog partnerstva u hvarskoj hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar, Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) stigle su dvije obvezujuće ponude - luksemburške tvrtke i lanca hotela "Orco Hotel Group" te investicijskog fonda "Quaestus Private Eqiuty Partneri" iz Zagreba. Luksemburška "Orco Hotel Group" je ponudila ulaganje u idućih pet godina od 600 milijuna kuna - 300 milijuna kuna za povećanje temeljenog kapitala i 300 milijuna kuna iz kredita za uređenje objekata. Fond "Quaestus" ponudio je 40 milijuna kuna za povećanje temeljnog kapitala te ulaganje 185 milijuna kuna u idućih pet godina. U ponudi su naznačili da bi u suradnji sa gradom Hvarom i strateškim partnerom investirali još dodatnih 400 milijuna kuna u tri do sedam godina.

VARAŽDIN - Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić danas je u Varaždinu izjavio kako je ključni korak da se iz dnevnog reda saborske sjednice izbaci prijedlog te stranke o osnivanju povjerenstava o imovini premijera Sanadera učinio SDP, naloživši Šimi Lučinu da povuče potpis sa zahtjeva. Kako je rekao Čačić, broj potpisnika pao je na manje od potrebnih 16, budući da su potpise već prije povukli Zlatko Kramarić i Ivo Banac. Ozbiljno je pitanje o kakvoj je vrsti pritiska i snazi ucjene riječ, zapitao se te dodao je kako će HNS ustrajati u osnivanju povjerenstva.

ZAGREB - Reagirajući na prosvjed koji je danas uputila Hrvatska liječnička komora, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje priopćio je da je donio akte za ugovaranje zdravstvene zaštite za 2005. u kojima nisu uračunata sredstava prema Kolektivnom ugovoru. Uoči ugovaranja primarne zdravstvene zaštite za 2005., HLK je danas izrazio nezadovoljstvo zbog novih troškova koje previđa HZZO, dok istodobno visina mjesečne glavarine ostaje ista. Takava ugovor, rečeno je na konferenciji za novinare za liječnike je nepovoljan pa im Komora ne može preporučiti da ga potpišu. HZZO pak navodi da su novčana sredstava gotovo ista kao i lani, i njihova visina utvrdit će se izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora na jednoj od idućih sjedica Upravnog vijeća HZZO-a, a u svezi s primjenom kolektivnog ugovora.

VIROVITICA - Deseti međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO 2005, koji se održava u Virovitici od danas do nedjelje, 23 siječnja, okupio je 311 izlagača iz 11 zemalja - Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Njemačke, Poljske, Srbije i Crne Gore i Slovenije. Sajam se održava na 1800 četvornih metara vanjskog i 2200 četvornih metara unutarnjeg izložbenog prostora. "Moramo raditi na podizanju konkurentnosti, uvođenju novih tehnologija, ispitivanja i podizanju kvalitete proizvodnje", rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić otvarajući sajam.

ZAGREB - Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić danas je izrazio "zgroženost metodama javne diskreditacije i neprofesionalizma" od strane ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca. Primorac je jučer opovrgnuo Đikićeve navode, objavljene u "Slobodnoj Dalmaciji", da je od njega tražio da kritizira akademika Miroslava Radmana. Također je izjavio da su Radman i on zaključili da više nitko ne može stati između njih kada je riječ o realizaciji Mediteranskoga instituta za istraživanje života - MedILS. U odgovoru Đikić ističe da "nije navikao na osobne obračune i ocrnjivanje, nego na sučeljavanje mišljenja i argumenata, a profesionalno na javne i otvorene natječaje, a ne tajne dogovore".

ZAGREB - Kako bi se osmislio način postizanja političkog uspjeha "zelenih" na lokalnoj i državnoj razini, danas je u Zagrebu njemačka Zaklada "Heinrich Boell Stiftung" priredila panel raspravu za predstavnike "zelenih" udruga i političkih stranaka pod nazivom "Jačanje zelene političke opcije u Hrvatskoj". "Zeleni" su politički nezreli, što se očituje i u političkom programu i metodama političkog djelovanja", rekao je sociolog Vladimir Lay iz udruge Znanje za okoliš. Lay smatra da "zeleni" u Hrvatskoj svoje birače mogu tražiti u lijevom centru, te među onima višeg obrazovanja i s više novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙