FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Uspjeh Mikšića nije iznenađenje

LJUBLJANA,4. siječnja 2005.(Hina) - Za mnoge neočekivani uspjeh BorisaMikšića koji se na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Hrvatskojskoro uvrstio u drugi krug zapravo i nije iznenađenje jer odražavazasićenost dobrog dijela izbornog tijela "etabliranim" političarima,tvrdi u komentaru od utorka ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,4. siječnja 2005.(Hina) - Za mnoge neočekivani uspjeh Borisa Mikšića koji se na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj skoro uvrstio u drugi krug zapravo i nije iznenađenje jer odražava zasićenost dobrog dijela izbornog tijela "etabliranim" političarima, tvrdi u komentaru od utorka ljubljansko "Delo".

"Birači su ne samo okrenuli leđa desničarskim nacionalistima nego su jasno poručili da im je dosta političara kojima je važnije ocrniti protivnike i medije nego se posvetiti boljitku nezadovoljnih građana", piše u komentaru Rok Kajzer koji tvrdi da Mikšićev uspjeh u tom smislu nije iznenađenje.

"Uspjeh američkog biznismena Borisa Mikšića, koji je bio neosporna zvijezda nedjeljnih izbora, zato ne iznenađuje. Njega je podržalo mnogo birača iako o njemu nisu znali skoro ništa niti im je bilo jasno što on nudi", tvrdi se u komentaru.

U Mikšiću su birači, navodi Kajzer, vidjeli "čovjeka koji u politici nije zbog osobnih koristi", pokazujući tako da su "siti etabliranih i korumpiranih političara", te da žele "nova lica".

"Hrvatski su birači glasovanjem za nepoznatog čovjeka s nejasnim programom mnogo riskirali, ali su poslali važnu poruku: Političarima sve manje vjerujemo. To i nije čudno jer građani znaju pogledati u svoju novčarku i tako vidjeti kakva je kvaliteta njihova života", piše Kajzer.

Što se tiče HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor, komentira slovenski list, nju su spasili glasovi iz dijaspore, ali je njen položaj u drugom krugu težak jer je HDZ-ovo izborno tijelo konzervativno i u načelu ne podržava žene u politici, a i premijer Sanader u kampanji je bio "neprimjetan" jer nije želio konflikt s Mesićem kao favoritom s kojim će u budućnosti još mnogo morati surađivati, piše Kajzer. On tvrdi da je rezultat koji je postigla Jadranka Kosor zapravo "trenutni rezultat popularnosti HDZ-a kod birača" i da je HDZ-u na nedjeljnim izborima glasove uzimao Boris Mikšić. Mikšić bi - ocjenjuje komentator - u dugom krugu izbora imao više šanse u odmjeravanju s Mesićem jer su u Mikšiću birači "prepoznali alternativu". Ovako, navodi "Delo", Stipe Mesić ostaje neosporni favorit, au drugom se krugu najavljuje "prljava kampanja" dok će "vizije i ostale stvari ostati na margini".

Na margini tijekom predsjendičke kampanje, navodi list u zaključku, ostaju i slovensko-hrvatski odnosi koji "i nakon Mesićeva reizbora neće biti bitno osvježeni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙