FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Oslobođenje" o glasovanju Hrvata u BiH

MOSTAR, 17. siječnja 2005. (Hina) - Sarajevsko "Oslobođenje" udanašnjem komentaru osvrće se na predsjedničke izbore u RepubliciHrvatskoj i problematizira glasovanje bosanskohercegovačkih Hrvata.
MOSTAR, 17. siječnja 2005. (Hina) - Sarajevsko "Oslobođenje" u današnjem komentaru osvrće se na predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj i problematizira glasovanje bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Problematično je, naime, i pravo bosanskohercegovačkih Hrvata na izborima u Republici Hrvatskoj (iz više razloga). Izborno pravo u drugoj državi dovodi u pitanje status Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH s rizikom redukcije na status nacionalne manjine. Time se problematizira i čitava ustavna konstrukcija BiH i dodatno otežava ukupna politička situacija", ocjenjuje se u komentaru "Oslobođenja".

U izjavi neposredno nakon objavljivanja prvih (nepotpunih) izbornih rezultata, po kojima je Stjepan Mesić ponovno izabran za hrvatskog predsjednika, Mesić se usprotivio da se Hrvate u BiH tretira kao dijasporu Republike Hrvatske. Mesić je nelogičnim ocijenio da se predsjednika Republike Hrvatske bira i glasovima konstitutivnog (hrvatskog) naroda iz, kako se izrazio, druge zemlje BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙