FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati
ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati

KIJEV - Ukrajinski Vrhovni sud u četvrtak je potvrdio pobjedu prozapadno orijentiranog Viktora Juščenka na ponovljenim predsjedničkim izborima, čime je omogućena inauguracija novog predsjednika. Nekadašnji čelnik ukrajinske Narodne banke na izborima 26. prosinca dobio je osam posto glasova više od bivšeg premijera Viktora Janukoviča. Službeni pobjednik izbora Juščenko je postao kada je predsjednik Vrhovnog suda Anatoli Jarema oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu objavio da je Sud odbio Janukovičevu žalbu, kojom je na legalan način želio omesti objavljivanje izbornih rezultata. "Sudsko vijeće odlučilo je odbiti žalbu Viktora Fedoroviča Janukoviča", kazao je Jarema, dodajući da je odluka konačna i ne podliježe pravu žalbe.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan istaknuo je u srijedu da svaki naraštaj mora pamtiti povijest kako se događaj poput holokausta ne bi ponovno dogodio. U izjavi za tisak pet dana uoči izvanredne sjednice Opće skupštine UN-a kojom će se obilježiti 60. obljetnica oslobađanja nacističkih logora, Annan je ocijenio da "zlo koje je dovelo do ubojstva šest milijuna Židova i drugih u tim logorima i danas prijeti svakome od nas". "To nije nešto što možemo gurnuti u daleku prošlost i zaboraviti. Svaki naraštaj mora biti oprezan kako bi bio siguran da se takvo što više nikad neće dogoditi", kazao je.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Jacques Chirac razgovarali su u srijedu telefonski o bilateralnim i o međunarodnim pitanjima, napose o pomoći žrtvama tsunamija u Aziji, objavio je Kremlj. "Državni poglavari razgovarali su francusko-ruskoj suradnji u svezi s bilateralnim pitanjima i o aktualnim međunarodnim temama", priopćila je služba ruskog predsjednika za odnose s javnošću. "Razgovarali su o praktičnim aspektima dopreme pomoći na stradalo područje" nakon katastrofe u Aziji od 26. prosinca, navodi se u priopćenju.

MADRID - Španjolska Katolička crkva potvrdila je u srijedu u priopćenju da nije moguće preporučiti uporabu prezervativa i da nije promijenila doktrinu o tom pitanju. "Nije moguće preporučiti uporabu prezervativa", izjavila je Španjolska biskupska konferencija, reagirajući na izjave svog službenog predstavnika i glavnog tajnika Juana Antonia Martineza Camina. "Prezervativ ima svoje mjesto u kontekstu cjelokupne i opće prevencije aidsa", kazao je potonji po završetku susreta sa španjolskom ministricom zdravstva. "Protivno onome što su neki izjavljivali, nije točno" da su te izjave "promijenile mišljenje Crkve o prezervativu", dodala je Biskupska konferencija.

CIUDAD MEXICO - Hans Blix, bivši šef UN-ovih inspektora koji su u Iraku tražili oružje za masovno uništavanje, izjavio je u srijedu u Ciudad Mexicu da svijet nije sigurniji otkad je prije dvije godine srušen režim Sadama Huseina, protivno onome što tvrdi George W. Bush. "Suglasan sam da je svijet bolji bez Sadama, ali ne mislim da je sigurniji. Jasno je da okupacija (SAD u Iraku) potiče terorizam te da je grub i nezakonit odgovor samo još više ojačao terorizam i povećao rizik, ponukavši velik broj civila koji nisu bili skloni ekstremistima da ih podupru", kazao je pred meksičkim studentima. "SAD se prevario, nadam se da će se vratiti diplomaciji", dodao je. Nastupivši pred velikim brojem studenata Hispanoameričkog sveučilišta u Ciudad Mexicu Blix je ponovno istaknuo da "Irak nije bio prijetnja za SAD i za Veliku Britaniju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙