FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Francuski predsjednik Jacques Chirac čestitao je predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću na pobjedi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, priopćio je u srijedu Ured predsjednika.

"Vrlo sam sretan što Vam mogu uputiti srdačne čestitke u prigodi Vašeg ponovnog izbora za predsjednika Republike Hrvatske te želje za uspjeh u misiji koja Vam je povjerena", stoji u Chiracovoj čestitki kako ju je prenio Ured predsjednika.

"Uvjeren sam da će Vaš novi mandat omogućiti nastavak naše zajedničke akcije u korist učvršćivanja odnosa između naših dviju zemalja, te pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji", dodao je Chirac.

ZAGREB

Njemački predsjednik Horst Koehler, kancelar Gerhard Schroeder i bivši ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher uputili su čestitke predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću povodom njegova reizbora na tu dužnost, priopćeno je u srijedu iz Ureda Predsjednika.

Nakon srdačnih čestitiki na izbornoj pobjedi, njemački predsjednik Koehler u poruci navodi da se u Mesićevom drugom mandatu nalaze velike zadaće koje treba svladati na hrvatskom putu u Europsku uniju. "Njemačka će pri tome i dalje podržavati Hrvatsku. Zajedničko članstvo u Europskoj uniji dalje će dopunjavati naše uske odnose pune povjerenja", stoji u čestitki njemačkog predsjednika.

WASHINGTON

Odbor za vanjske odnose američkog Senata glasovanjem je u srijedu odobrio kandidaturu Condoleezze Rice za novu državnu tajnicu nakon dva dana saslušanja na kojem se suočila s ozbiljnim sumnjama demokrata oko postupanja američke vlade u Iraku.

Odbor je potvrdio Condoleezzu Rice velikom većinom sa 16 glasova za i 2 protiv. Protiv su bili samo dva demokrata, senator John Kerry iz Massachusettsa, koji je u studenom prošle godine izgubio predsjedničke izbore protiv Georgea W. Busha, i senatorica Barbara Boxer iz Kalifornije.

Rice kao državnu tajnicu treba još potvrditi cijeli Senat glasovanjem koje se očekuje u četvrtak. Očekuje se da će Condoleezza Rice bez problema proći glasovanje u Senatu i tako postati prva crnkinja šef američke diplomacije i druga žena nakon Madeleine Albright.

JERUZALEM

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u srijedu je u Izraelu rekao kako potpora bliskoistočnim mirovnim naporima i dalje ostaje jedan od prioritetnih ciljeva Europske unije, koja će i ubuduće biti spremna pomoći na svaki način.

U izjavi za novinare uoči početka sastanka s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, Asselborn je naglasio kako je dvodnevni posjet Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi njegov prvi prekomorski put otkako je Luksemburg 1. siječnja preuzeo predsjedanje EU-om.

"Za Europu je mirovni proces jedno od najvažnijih pitanja tijekom našeg mandata. Jako mi je drago što vam mogu prenijeti svu potporu od EU koja vam može trebati", rekao je.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon ukinuo je u srijedu zabranu kontakata s Mahmudom Abasom, nakon što je novi palestinski predsjednik naredio snagama sigurnosti u pojasu Gaze da unutar nekoliko dana zaustave napade militanata na Izraelce.

Vođe palestinskih militanata rekli su da s Abasom raspravljaju o njegovom zahtjevu za prekidom vatre, ali se na terenu nasilje nastavlja. Jedan je politički izvor rekao kako je Sharon odabrao obnovu kontakata s Abasom nakon što je izraelska vlada "dobila informaciju iz obavještajnih izvora da Hamas počinje surađivati s Palestinskom samoupravom".

Odluka donesena na sastanku užeg kabineta vlade znači da će se tijekom večeri sastati izraelski i palestinski dužnosnici sigurnosti, kako bi uskladili djelovanje oko obuzdavanja nasilja na okupiranom pojasu Gaze, rekao je isti izvor.

STOLAC,

Na Staroj tvrđavi u Stocu nisu u srijedu uklonjeni veliki kameni katolički križ, podignut 2002., i 14 betonskih postolja za obred Križnog puta, kako je ranije bilo najavljivano.

Službeno je priopćeno da su se o odgodi uklanjanja tih vjerskih obilježja dogovorile općinske i vlasti Federacije BiH, zbog opasnosti od mogućih nereda. Međunarodni dužnosnici su potvrdili da su i oni bili zabrinuti zbog mogućih incidenata. Proteklih nekoliko dana na području Stoca su primijećene pojačane ophodnje pripadnika EUFOR-a i europskih policijskih snaga angažiranih u misiji u BiH.

Odluku o uklanjanju vjerskih obilježja sa stolačke tvrđave donijelo je Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika BiH u svibnju 2004. godine, uz obrazloženje da je stara tvrđava u Stocu pod zaštitom države kao kulturno-povijesni spomenik te se ondje ne mogu nalaziti vjerska obilježja. Federalne vlasti BiH dva puta su raspisivale natječaj za građevinske tvrtke koje bi uklonile ta vjerska obilježja ali se na natječaje nitko nije javio.

ZAGREB

Haški optuženik, bosanski Srbin Savo Todović (52) u srijedu je zatražio odgodu očitovanja o krivnji na optužnicu Haškog suda koja ga po 18 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenja Ženevske konvencije i običaja rata, koje je počinio kao zamjenik upravitelja Kazneno-popravnog doma u Foči u razdoblju od travnja 1992. do kolovoza 1993. godine.

"Želio bi da mi se odobri 30 dana prije izjašnjavanja o krivnji", zatražio je Todović od sudaca prilikom svojeg prvog pojavljivanja pred sudom. Takvo razdoblje za promišljanje o krivnji dopušta statut ICTY-a i Todoviću je zahtjev odobren.

Todović se u subotu dragovoljno predao pripadnicima bosanskosrpskog MUP-a, nakon čega je prebačen u Haag. Optužnica Međunarodnog suda za ratne zločine tereti ga da je zajedno s Miloradom Krnojelcem, kojeg je Haški sud osudio na 15 godina zatvora, i Mitrom Raševićem, čije je procesuiranje u tijeku, odgovoran za ratne zločine počinjene u Foči.

DUBAI

Skupina koju vodi saveznik al Qaide, Abu Musab al-Zarqawi, preuzela je odgovornost za samoubilačke bombaške napade na australsko veleposlanstvo i dvije policijske postaje u Bagdadu.

U priopćenjima te skupine, postavljenim na Internet, navodi se da su "mučenici" napali tri lokacije: australsku misiju, policijsku postaju u istočnom Bagdadu i još jednu na ulici Haifa u središtu grada.

Najmanje 26 osoba ubijeno je u tim napadima koji su izvedeni manje od dva tjedna prije izbora u Iraku.

DŽAKARTA

Indonezijsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je broj žrtava tsunamija u toj zemlji dosegao 166.320, čime je ukupni broj smrtno stradalih u toj strašnoj prirodnoj katastrofi dosegao 225.000.

Najnoviji podaci temelje se na posljednjim izvješćima iz provincija Aceh i Sjeverna Sumatra, koji su 26. prosinca bili na izravnom udaru smrtonosnoga plimnog vala.

Računajući poginule u Indoneziji, ukupni broj žrtava tsunamija dosegao je 226.566, a crne brojke rastu iz minute u minutu kako pristižu podaci iz cijele regije.

Ministarstvo objašnjava da broj žrtava raste jer se prema izvješćima s terena pokazuje da su deseci tisuća ljudi, koji su se smatrali nestalima, zapravo poginuli u razornoj prirodnoj nepogodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙